Videospeler inladen...

5 watersporters komen om voor kust van Scheveningen: "Wellicht kwamen ze door laag schuim van 2 meter in de problemen"

Voor de kust van Scheveningen in Nederland zijn vijf watersporters om het leven gekomen. Ze maakten deel uit van een groep die gisteravond in de problemen geraakte. Eén lichaam is nog niet geborgen. Voorzitter Stijn Van den Brande van surfclub Windekind in Oostduinkerke zegt dat het allemaal ervaren surfers waren die vermoedelijk door een dikke laag schuim in de problemen kwamen.

De surfwereld in Nederland en ook bij ons is in rouw: voor de kust van Scheveningen in de provincie Zuid-Holland zijn vijf watersporters om het leven gekomen. Ze maakten deel uit van een groep die rond 19.15 uur gisteravond op zee in de problemen kwam. 

Ooggetuigen alarmeerden de kustwacht die een reddingsoperatie startte. Die kon gisteravond zeven mensen uit het water halen. Twee onder hen bleken overleden. Een man werd naar het ziekenhuis overgebracht. Deze ochtend ging de zoekactie voort en zijn nog eens twee lichamen uit het water gehaald. Het lichaam van een vijfde overleden slachtoffers is gezien, maar dreef weg voor het kon worden geborgen.

Den Haag en Delft

Volgens de NOS waren de slachtoffers 22, 23, 24, 30 en 38 jaar oud. Drie onder hen kwamen uit Den Haag, twee uit Delft. Het lichaam dat is gezien, maar dat is weggedreven, is van een jongen van 23 uit Delft. Hoe groot hun groep was, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Volgens de NOS ging het zelfs om twee groepen en ook een watersporter die alleen in zee ging.

Tijdens een persconferentie zei waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag vandaag dat de slachtoffers allemaal ervaren surfers waren die de zee op die plek "als hun broekzak" kenden. Ook voorzitter Stijn Van den Brande van surfclub Windekind in Oostduinkerke deelt die mening. "Het waren ervaren surfers, ervaren redders zelfs", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Beluister het gesprek met Stijn Van den Brande in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de audio en de foto):

Een reddingswerker in het woelige water, 12 mei 2020.

Bodysurfen

Van den Brande vermoedt dat de groep een oefening bodysurfen hield. "Daarbij begeven ze zich zonder plank in het water, met enkel peddels of vliezen aan de voeten. Zo proberen ze met de golven mee te zwemmen. Ze gebruiken hun eigen lichaam om op de golf te surfen."

Bodysurfen is niet ongevaarlijk, stelt Van den Brande. "Je hebt geen drijfvermogen en bent een speelbal van de golven. Het was vloed en er stond een krachtige wind. Bovendien waren ze vlak bij het havenhoofd en dat is een risicovolle zone. Op die plek is de turbulentie groot en trekt het water je de zee in. Ze moeten dat hebben geweten, ze waren ervaren."

Schuim

Toch denkt Van den Brande dat het vooral schuim was dat de watersporters pas echt in moeilijkheden bracht. "In het voorjaar staat de zee in bloei en zijn algen talrijk aanwezig. De wind klopt afgestorven deeltjes van die algen op tot schuim dat op het strand aanspoelt."

"In Scheveningen was het schuim gisteren in gigantische hoeveelheden aanwezig. Er was sprake van een laag van wel 2 meter dik, dat hadden ze niet voorzien. Ik vermoed dat ze de coördinatie hebben verloren. Ze wisten totaal niet meer waar ze waren. Ook de hulpdiensten konden niets doen want ze zagen de slachtoffers niet liggen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Omstaanders kijken naar de zoekactie gisteren, 11 mei 2020.

Meest gelezen