Radio 2 Antwerpen

Kerk in Deurne wordt coronatestcentrum: "We werken tussen de Mariabeelden en de kaarsen"

De Sint-Rochuskerk in Deurne is tijdelijk omgebouwd tot dokterspraktijk. De artsen van Geneeskunde voor het Volk gebruiken de kerk om mensen te testen op het coronavirus. "Onze overleden collega Dirk Van Duppen zou trots zijn op wat hier gebeurt", zegt dokter Anne Delespaul op Radio 2 Antwerpen. 

De dokters van 'De Bres' van Geneeskunde voor het Volk in Deurne hebben een originele nieuwe praktijkruimte. "We ontvangen patiënten in de Sint-Rochuskerk op 30 meter van onze gewone praktijk", zegt dokter Anne Delespaul in "Start Je Dag". "We gebruiken het als triagecentrum voor vermoedelijke coronapatiënten. Het is belangrijk om hen te scheiden van onze andere patiënten.  De gang in onze normale praktijk is erg smal.  Daarom hebben we de pastoor gebeld met de vraag of we de kerk mochten gebruiken. Gelukkig was hij meteen enthousiast", zegt Delespaul.

Communisten in de kerk? Onze overleden collega Dirk Van Duppen zou trots zijn op deze solidariteit

Anne Delespaul, arts bij Geneeskunde voor het Volk

Testen tussen de Mariabeelden

"In de kleine kapel achter het altaar onderzoeken we onze patiënten. Tussen de Mariabeelden staat een doktersbed en het noodzakelijke materiaal. Ik geef toe, dat is best wel koud voor onze patiënten", zegt dokter Delespaul. "Maar we proberen de tijd in de kerk wel zo kort mogelijk te houden. De meeste vragen stel ik al op voorhand telefonisch aan de patiënt. Gisteren heb ik op die manier nog 25 mensen in de kerk getest op corona. Voorlopig zijn alle resultaten trouwens negatief."

Communisten in de kerk

"Het zijn vreemde tijden voor ons als arts. Zeker in onze praktijk met het verlies van onze collega Dirk Van Duppen. Hij benadrukte altijd dat de mens een solidair wezen is voor zijn medemens.  En dat wij in de kerk testen afnemen, zou Dirk zalig gevonden hebben", zegt Delespaul op Radio 2 Antwerpen. Van Duppen stichtte de groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Deurne. Hij stierf eerder dit jaar aan pancreaskanker. 

"Mensen zijn ook erg hulpvaardig. Ze brengen spontaan soep en taart. We krijgen veel hulp van vrijwilligers", aldus nog Delespaul.

Meest gelezen