Radio 2

Stad Antwerpen bezorgt via apotheken een stoffen mondmasker aan alle inwoners ouder dan 12 jaar

De Stad Antwerpen koopt, net zoals verschillende steden en gemeenten, een mondmasker voor al haar inwoners vanaf 12 jaar. Elke Antwerpenaar krijgt een brief in de bus. Daarmee moeten ze het mondmasker bij een apotheek in de buurt gaan afhalen. “Dat zal op verschillende tijdstippen gebeuren, zodat we een stormloop kunnen vermijden”, klinkt het aan de kant van de apothekers.

Nu de coronamaatregelen versoepelen, worden mondmaskers steeds belangrijker. Zo is het dragen van zo’n masker verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar op het openbaar vervoer, op school en op plekken waar je niet voldoende afstand kan houden. Daarom besliste de stad Antwerpen om mondmaskers voor al haar inwoners vanaf 12 jaar aan te kopen. Bij het stoffen mondmasker zitten twee filters.

Apothekers kunnen ook uitleggen hoe je het mondmasker correct moet dragen. Als je het verkeerd gebruikt, is het minder veilig

Geert Van de Voorde, apotheker

Om de mondmaskers te verdelen, werkt de stad Antwerpen samen met alle Antwerpse apotheken. De stad stuurt elke inwoner een brief. Daarin staat een apotheker in je buurt vermeld waar je het masker kan afhalen.

“Het uitdelen zal gefaseerd verlopen met andere tijdstippen per inwoner. Zo kunnen we een grote stormloop vermijden”, zegt apotheker Geert Van de Voorde. “Bovendien kunnen we ook uitleg geven over hoe je zo’n mondmasker precies moet gebruiken, want als je het verkeerd gebruikt, is het minder veilig.”

Eerste mondmaskers begin juni verwacht

De stad wacht nu op de levering van de mondmaskers. De eerste exemplaren worden begin juni verwacht. Daarna gaan ook meteen de eerste brieven op de bus. Wie slecht te been is of risicopatiënt is, kan de maskers laten ophalen door iemand anders, of door de apothekers thuis laten leveren.

Meest gelezen