Terug naar school na 8 weken: kinderen en hun ouders vertellen over hun hoop en hun zorgen

Voor heel wat kinderen is het morgen zover: bijna 2 maanden nadat de lessen op 16 maart zijn opgeschort, gaan de scholen in Vlaanderen weer deels open. Het eerste, tweede en zesde leerjaar van het lager onderwijs zijn eerst aan de beurt, samen met de laatstejaars van het secundair. VRT NWS laat 5 kinderen en hun ouders aan het woord over hun gevoelens en bezorgdheden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) geeft zijn kijk in "Het Journaal".

Katrien Van Corenbergh: “Zorgen over de emotionele impact op de kinderen”

Katrien Van Corenbergh uit Leuven heeft er gemengde gevoelens bij dat haar 7-jarige dochter Hasse Swiggers morgen weer naar het eerste leerjaar gaat. “Ik maak me zorgen over de psychische en emotionele impact op de kinderen. De school zal niet de school zijn die ze kennen. De klas zal niet de klas zijn die ze kennen. Na de quarantaine zullen veel kinderen het moeilijk hebben om van hun mama en papa gescheiden te worden, en om zich thuis en veilig te voelen op school.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Hasse ziet alvast een groot voordeel: “De juf maakt oefeningen op een makkelijkere manier dan mama.” Ook zus Marthe (9), die in het derde leerjaar zit en dus thuis moet blijven, bekijkt het van de positieve kant: “Mijn huiswerk is sneller klaar wanneer ik thuis les volg. Zo heb ik ook meer tijd om te spelen!”

Amber Bijnens: “Italiëreis afgelast, hopelijk toch nog leuk einde van het 6e middelbaar”

Amber Bijnens (17) uit Dilsen-Stokkem hoopt dat ze haar laatste jaar humane wetenschappen toch in schoonheid kan afsluiten. “Onze Italiëreis, de verdediging van ons eindwerk: alle dingen die bij het zesde jaar horen, vallen weg. Hopelijk kunnen we die paar keer dat we naar school mogen, er nog iets leuks van maken. Hoe dan ook ben ik blij dat ik terug kan gaan. Ik heb mijn vrienden 2 maanden niet gezien, en dat sociaal contact heb ik hard gemist."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Amber vindt het ook spannend om terug naar school te gaan: “Voor het eerst in twee maanden krijgen we weer testen. Dingen uit het hoofd leren is toch een ander paar mouwen dan taken maken, maar ook dat komt vast goed.”

Philippe Van Herk: “Dochter naar school brengen is moeilijk te organiseren”

Philippe Van Herk uit Blankenberge merkt dat zijn kinderen zich thuis vervelen. Volgens hem is het tijd dat ze weer naar school kunnen, maar organisatorisch is dat makkelijker gezegd dan gedaan: “Katho heeft les van 8 tot 16 uur, Yaro gaat naar de opvang. Mijn vriendin is zorgkundige en ik werk in de voedingssector. We hebben heel onregelmatige uren, waardoor het op sommige dagen onhaalbaar is om hen te brengen en te halen. Het is dankzij de goodwill van mijn ex-vrouw dat we alles gebolwerkt krijgen.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Katho (11)  is vooral blij dat ze morgen met haar vriendinnetjes herenigd wordt. “En nu kan ik weer vragen stellen aan de juf. Online is dat toch een beetje moeilijk.” Yaro (9) moet het vanaf morgen dus zonder zijn zus in huis stellen. Zijn klas, het derde leerjaar, is voorlopig niet aan de beurt. “Ik mis mijn vrienden, maar gelukkig kan ik hen tijdens de onlinelessen zien.”

Anna, Elena, Noe en Elize Dioh: “Er gaat niets boven de echte juf"

Met vier kinderen zijn ze ten huize Dioh-Diels in Mechelen, maar niemand van de kinderen mag morgen starten. Ze hebben nochtans elk hun reden waarom ze terug naar school willen. “Ik vind het spijtig dat ik mijn vrienden nog steeds niet mag zien”, klinkt het bij de 8-jarige Noe. “Thuis kan ik me ook niet zo goed concentreren, en mama is altijd aan het werk.” Zus Elena (10) staat haar broertje bij: "Het is makkelijker om vragen aan de juf te stellen. Mama is vaak druk bezig met haar werk of met Noe en Elize.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook voor Anna (16) mag het snel gedaan zijn met de quarantaine. Volgens mama Annelies Diels is er aan haar alleszins geen goede juf verloren gegaan. “De leerkrachten doen hun best met het maken van filmpjes en chatsessies, maar er gaat niets boven de juf in hoogsteigen persoon.” Elize, met haar 6 jaar de jongste van de bende, mist vooral haar speelkameraadjes in huis: “Haar broer en zussen zijn vaak veel langer voor school bezig dan zij. Dat alleen spelen vindt ze maar niks.”

Lieve Rams: "Vreemde ervaring, een juf met een mondmasker"

Lieve Rams is er gerust in dat haar dochter Tess Vanhoeck (11) morgen veilig naar school in Berchem kan gaan. “Ze doen er alles aan om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Het is goed dat ze opnieuw naar school mag, emotioneel begon het te wegen. Het niet mogen zien van haar klasgenootjes en juf, een schoolcarrière die op zo’n vreemde manier eindigt: dat is toch wel gek. Al wordt het nu ook een vreemde ervaring om de juffrouw met een mondmasker te zien, amper speeltijd te hebben en met maar 8 leerlingen in één klas te zitten.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Tess zelf ziet het helemaal zitten: “Het is misschien niet helemaal hetzelfde, maar mijn klasgenootjes en leerkracht gewoon weer kunnen zien, is al leuk. Ik denk dat al die maatregelen goed gaan verlopen, alleen de leerkrachten van het eerste leerjaar zullen het niet makkelijk hebben om alle kleine kindjes uit elkaar te houden.”

Meest gelezen