Hilde De Windt

Theater via WhatsApp: “Voor de prijs van een gin-tonic entertainen we jou drie weken”

Antwerps theatercollectief SKaGeN heeft een theatervoorstelling gemaakt die je kan volgen via WhatsApp, een applicatie op je telefoon waarmee je kan bellen en berichten kan sturen. Wanneer je een ticket koopt, word je toegevoegd aan een groepje. “Het is een voyeuristische voorstelling, want je kan stiekem volgen welke berichten de hoofdpersonages naar elkaar sturen”, vertelt bedenker en acteur Mathijs Scheepers.

In tijden van corona zit de culturele sector met de handen in het haar, want geplande voorstellingen en optredens kunnen niet doorgaan. Mathijs Scheepers van het Antwerps theatercollectief SKaGeN besloot creatief om te springen met de crisis en bedacht een theatervoorstelling die je kan volgen via je smartphone op de applicatie WhatsApp.

Je kan op elk moment van de dag een berichtje ontvangen. Dat kan ook ’s avonds of ’s nachts gebeuren

Mathijs Scheepers, acteur

De voorstelling vertelt het verhaal van Emmi en Leo en het is gebaseerd op een gelijknamig Duits boek. “In het boek communiceren de hoofdpersonages via e-mail. Wij hebben dat herwerkt naar berichten die ze via WhatsApp naar elkaar sturen”, vertelt bedenker en acteur Mathijs Scheepers.

Wanneer je een ticket koopt, word je toegevoegd aan een WhatsApp-groepje. "Daarin kan je zelf niets zeggen, maar je kan wel meelezen met de gesprekken die Emmi en Leo voeren. Het is een beetje een voyeuristische voorstelling, omdat iedereen stiekem kan binnenkijken in hun leven.” De voorstelling is niet op een avond voorbij, maar duurt drie weken. “Je kan op elk moment van de dag een berichtje ontvangen”, zegt Scheepers. “Dat kan ook ’s avonds of ’s nachts gebeuren’.

Al 4.000 tickets verkocht

Ondertussen verkocht het collectief al meer dan 4.000 tickets aan 12,5 euro per stuk. “Voor een prijs van een gin-tonic entertainen we je drie weken”, lacht Scheepers. Daarnaast is er nog een extraatje. Op Facebook werd een besloten groep aangemaakt. Die groep dient als een soort digitaal foyer. “Mensen die de voorstelling gezien hebben, kunnen daar dan bespreken wat ze er van vonden. Dat levert heel erg grappige berichten op.”

Zelf is Scheepers zeer tevreden met het concept. “Het was voormalig Brits premier Winston Churchill die zei dat je een goeie crisis nooit zomaar verloren mag laten gaan. Ik zag een gat waar nog niets was en ik ben er dan maar ingesprongen. Momenteel bekijken we ook of we dit concept op de internationale markt kunnen brengen.”

Meest gelezen