Uitbreiding Remostort opnieuw van de baan

Een nieuwe episode in de uitbreiding van het Remostort in Houthalen-Helchteren: de uitbreidingsvergunning is opnieuw geschorst. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning geschorst die de provincie eerder had toegekend.

Het ging over het ontbossen en het afgraven van het terrein, om er afval te storten. En eerder was ook al de milieuvergunning vernietigd. En zo is de uitbreiding van het Remostort dus weer van de baan, zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel, die de vergunning aanvocht: "De vergunning was niet meer conform met de oorspronkelijke aanvraag. En het Europees beschermd natuurgebied kwam in het gedrang door de bijkomende gronden te gebruiken." 

Goed voor de Europees beschermde natuur

Gust Feyen, Limburgse Milieukoepel

De geplande uitbreiding kan dus niet doorgaan en da's een goede zaak voor de natuur, zegt Feyen: "Het gaat op termijn om een uitbreiding van 12 hectare. Bij de eerste fase van 4 hectare gaat het om Europees beschermd gebied waar men een stortplaats van maakt."

Door de schorsing kan men niet verder werken in dat gebied. Ook de gemeentebesturen van Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder hadden beslist om in beroep te gaan tegen de nieuwe bouwvergunning van de provincie. In verschillende wijken kampen ze met geurhinder door het stort, en er waren ook zorgen over een groenbuffer die zou verdwijnen. 

Alternatieven?

Provincie Limburg gaat nu bekijken hoe het verder moet. Gedeputeerde Inge Moors (CD&V) gaat de uitspraak bestuderen, maar ze had gehoopt op een aanvaardbare oplossing met een duidelijke eindtermijn en maatregelen rond geurhinder. Moors vraagt zich ook af wat het alternatief is: "Zelden of nooit hoor ik een realistisch alternatief. Iedereen heeft afval, en zo is er ook bedrijfsafval, die hoort bij onze economische activiteit. Wat zijn de alternatieven als het daar niet meer gestort kan worden?"

Voka Limburg roept op dat de betrokkenen opnieuw in overleg gaan. "Deze uitbreiding is vooralsnog de beste oplossing voor de afvalverwerking. Indien er alternatieve oplossingen zijn, is het hoog tijd om daarover in dialoog te gaan", zegt de werkgeversorganisatie.

Meest gelezen