Videospeler inladen...

Weer naar de kapper en buiten sporten in een groep van 20: dit zal de Veiligheidsraad straks mogelijk beslissen

De Nationale Veiligheidsraad zit op dit moment opnieuw samen om de verdere versoepeling van de coronamaatregelen te bespreken. Vanaf maandag treedt normaal gezien fase 2 van de exit in werking. Wat mogen we verwachten?

Het staat zo goed als vast dat de zogenoemde “contactberoepen” vanaf volgende week maandag opnieuw klanten zullen mogen ontvangen. Het gaan dan onder meer om de kapsalons en de schoonheidsspecialisten. Er zijn richtlijnen uitgewerkt hoe dat veilig kan verlopen. Wellicht zullen kappers en kapsters een mondmasker moeten dragen. U zal dus allicht eindelijk iets aan die “corona-coupe” kunnen doen. Maar opgepast: bij nogal wat kapsalons zijn er al heel wat afspraken gemaakt voor de komende weken.

Ook voor de marktkramers zal er straks hoogstwaarschijnlijk goed nieuws zijn. Vanaf maandag zullen openluchtmarkten namelijk normaal gezien opnieuw mogelijk zijn. In samenspraak met de steden en gemeenten komen er maatregelen om de verplichte afstand te kunnen bewaren. Zo zullen de kramen voldoende ver uiteen moeten staan en zal de stroom van mensen geregeld worden, denk aan wat er uitgewerkt is voor de winkelstraten.

Musea, bibliotheken en dierentuinen zouden normaal gezien ook opnieuw open gaan maandag, ook onder strikte voorwaarden.

Sport

Het is ook uitkijken naar wat de Nationale Veiligheidsraad zal beslissen over sportactiviteiten. Momenteel mogen we met maximum twee mensen afspreken om buiten te sporten, op voorwaarde dat voldoende afstand mogelijk is. Sportwedstrijden zijn verboden tot 31 juli, besliste de vorige Veiligheidsraad. Maar de regionale ministers van Sport en de sportfederaties hebben intussen samengezeten om een advies te maken over wat er zou kunnen tussen nu en 31 juli en wat daarna.

Vanaf maandag zouden volgens dat advies alle sportactiviteiten weer mogelijk zijn voor kinderen tot 12 jaar. Voor wie ouder is dan 12 zouden trainingen in de buitenlucht kunnen met een groep van maximum 20 mensen, en met respect voor het afstand houden van elkaar. Een groepje wielertoeristen zou dus vanaf maandag weer samen kunnen gaan rijden.

In de loop van de maand juni zouden binnensporten weer geleidelijk toegelaten worden. Eerst beperkt in een groepje van drie, later uitgebreider. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor fitnesscentra. Vanaf 1 augustus zouden sportwedstrijden opnieuw mogelijk zijn, met beperkt publiek tot 2.000 toeschouwers. Vanaf 1 september zouden grotere sportmanifestaties kunnen.

Het gaat voor alle duidelijkheid om een advies, de Nationale Veiligheidsraad kan daar nog dingen aan veranderen. 

Tweede verblijf?

Eerder was al beslist dat vanaf maandag de scholen opnieuw beperkt en onder voorwaarden in bepaalde leerjaren zullen kunnen lesgeven. Ook mogen we sinds vorige week beperkt bezoek brengen aan familie of vrienden, volgens de regel van vier personen en twee sociale bubbels. Daar zal de Nationale Veiligheidsraad hoogstwaarschijnlijk nu niets aan toevoegen.

Het is evenwel niet uitgesloten dat de Veiligheidsraad al vooruitkijkt naar de volgende fase, vanaf 8 juni. Denk aan de geleidelijke heropening van de horeca, toeristische uitstappen naar bijvoorbeeld de kust, pretparken. Ook de discussie over de tweedeverblijvers komt mogelijk ter sprake. Maar of er daarover effectief al een beslissing zal gecommuniceerd worden, valt af te wachten.

De Nationale Veiligheidsraad zit sinds 9 uur bijeen. In de vroege namiddag mogen we een persconferentie verwachten.

Herbekijk hieronder de analyse van onze politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen