EPA

Verpleegkundigen: "Elke dag applaus doet deugd, maar heikele punten moeten structureel aangepakt worden"

Op deze Dag van de Verpleging vragen de verpleegkundigen dat er een aantal problemen in de verpleging structureel aangepakt worden. Zo moeten de opleidingen gelijk getrokken worden, het beroep moet aantrekkelijker gemaakt worden en de versnippering van de bevoegdheden moet aangepakt worden. Voor federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zijn negen bevoegde ministers ook te veel. “Ons gezondheidssysteem moet één kapitein hebben, op het federale niveau”, zei ze in “De ochtend” op Radio 1.

In deze coronacrisis wordt dagelijks klokvast om 20 uur geapplaudisseerd voor het zorgpersoneel. En op deze 200e geboortedag van oerverpleegster Florence Nightingale worden de verpleegkundigen extra in de bloemetjes gezet. Maar de coronacrisis heeft ook een aantal pijnpunten in de zorg blootgelegd. In “De ochtend” op Radio 1 legt Vbvk-voorzitter Pascal Vanmeenen de vinger op de wonde.

Vanmeenen hekelt in de eerste plaats het grote verschil in opleidingsniveau tussen de verschillende verpleegkundigen in België. Er zijn drie opleidingsniveaus:

  • De HBO5-opleiding, die sinds dit jaar graduaatsopleiding van het hoger beroepsonderwijs wordt genoemd. Dit is een opleiding van drie jaar.
  • De bachelor verpleegkunde, die vier jaar duurt.
  • En de master verpleegkunde, een éénjarige opleiding die volgt op de bachelor.

Volgens Vanmeenen blijken vooral de verpleegkundigen die de HBO5-opleiding gevolgd hebben het moeilijk te hebben om de hoge lat te halen die op de werkvloer verwacht wordt. 

Maar tegelijk erkent hij dat deze opleiding zeker een waarde heeft, er zijn immers veel goede handen aan het ziekbed nodig. Vanmeenen pleit ervoor om het HBO5-niveau op te tillen.

Goed loon

Daarnaast wil Vanmeenen de aantrekkelijkheid van het beroep van verpleegkundige opkrikken. “Verloning is daar een belangrijke parameter in”, zegt de vertegenwoordiger van de verpleegkundigen. Tegenover een hoog opleidingsniveau, zware werkomstandigheden en onregelmatige werktijden moet een goed loon staan.

We krijgen nu elke dag applaus en dat doet heel veel deugd, maar het is niet met een bonus dat we alle heikele punten in de zorg gaan oplossen.

Pascal Vanmeenen, voorzitter Vbvk

De krant De Tijd schreef vorige maand dat de regering zou nadenken over een coronabonus van 1.000 tot 1.500 euro voor het zorgpersoneel. Maar bevestigd werd dat niet.

Volgens Vanmeenen zou dit zeker een stap in de goede richting zijn. Tegelijk noemt hij het een doekje voor het bloeden. “Ik zou meer pleiten voor een structurele aanpak op de lange termijn. We krijgen nu elke dag applaus en dat doet heel veel deugd, maar het is niet met een bonus dat we alle heikele punten in de zorg gaan oplossen.”

Meer inspraak

Naast het optrekken van het opleidingsniveau en de verloning moeten de verpleegkundigen ook structureel meer inspraak krijgen in beleidsbeslissingen. “We worden pas gehoord als er al beslissingen genomen zijn.”

Ten slotte klagen de verplegers over de versnippering van de bevoegdheden in de Belgische zorg. Zo klaagt Pascal Vanmeenen erover dat de verschillende bevoegde ministers, op de verschillende niveaus, hun paraplu open trokken toen er tekorten waren van bepaalde producten, zoals mondmaskers.

Minder versnippering

In een reactie op Radio 1 zegt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dat ze die versnippering onder negen ministers al decennia aanklaagt. “Het federale niveau moet coördineren, maar heeft eigenlijk geen hiërarchie. Dus als er één van de acht niet instemt, kom je niet tot een akkoord.” 

Volgens De Block staat deze versnipperde structuur de vooruitgang in de zorg in de weg. “Ik denk dat het best is dat ons gezondheidszorgsysteem één kapitein heeft, op het federale niveau”, trekt ze het laken naar zich toe.

Laurie Dieffembacq

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen