wijndomein Gloire de Duras

Vorstschade voor Haspengouwse wijnboeren: tot kwart van de percelen vernield

Enkele Haspengouwse wijndomeinen hebben vannacht en vorige week met nachtvorst af te rekenen gehad. En dat heeft behoorlijk wat schade veroorzaakt: tot een kwart van de percelen is vernield. 

Het zijn vooral de lager gelegen percelen die last hadden van die nachtvorst. Joyce van Rennes van het wijnkasteel van Genoelselderen in Riemst noemt de situatie voor dit jaar dramatisch: "5 van de 22 hectare is volledig bevroren. We hebben hier tot -4,5 graden gehad." 

Ook bij wijndomein Gloire de Duras in Sint-Truiden zijn er wijnstokken door de vorst geraakt.  Op het domein zijn maatregelen genomen om de schade zo veel mogelijk te beperken, zegt Peter Nijskens: "Vanmorgen heb ik met potten gestookt en machines gebruikt die warme lucht blazen." Maar het domein had al vorstschade van eerdere vriestemperaturen vorige week. Die nachtvorst was toen onverwacht. 

Ook in domein Hoenshof in Borgloon zijn de lager gelegen percelen geraakt. "Het gaat vooral om percelen van het Hoenshof zelf", zegt Jeroen Houben. "En enkele fruittelers in de buurt die voor ons druivenstokken hebben geplant, hebben potten gebrand, want we hebben toch een temperatuur van -2 graden gehad." 

Het is een probleemjaar. Ik denk dat er minder wijn zal zijn in België 

Peter Nijskens van Gloire de Duras

Het is nu al zeker dat deze vorstschade invloed heeft op de druivenoogst dit jaar. De Haspengouwse wijnbouwers zullen in het najaar minder druiven plukken, en dus ook minder wijn maken. "Het is dit jaar een probleemjaar, " zegt Peter Nijskens van Gloire de Duras. "Ik denk wel dat er minder wijn zal zijn in België, daar ben ik bijna zeker van."

Het lijkt er op dat de wijndomeinen langs de Maas aan de vorst ontsnapt zijn. Op wijndomein Aldeneyck in Maaseik bijvoorbeeld hebben de druivenstokken geen schade geleden.  

 

Meest gelezen