Vossenweesje gevonden in kippenren in Zwalm: "Moeder waarschijnlijk vast in een klem"

In een kippenren in Zwalm is achter de afsluiting een vossenwelpje gevonden. Het dierenopvangcentrum vangt het diertje nu op en vermoedt dat het jong er is achtergebleven nadat de moeder vast raakte in een klem. Het vosje weegt 1 kilogram, dat betekent dat het ongeveer één maand oud is. 

De familie Pletinckx uit Zwalm wist niet wat hen overkwam. Achter de afsluiting van hun kippenren zagen ze een jong diertje dat hen met heldere oogjes aankeek. "Eerst dachten we dat het een marter was, maar toen we dichter gingen kijken hadden we door dat het een vossenwelpje was." De familie zat met heel wat vragen en begreep niet hoe het kleine diertje zonder moeder daar was gekomen. "Het beestje was zeer tam en liet zich makkelijk oppakken. We hebben het naar het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Merelbeke gebracht. " Dat bleek een goeie beslissing te zijn, want moederziel alleen had het beestje het niet gered"

Te veel klemmen en gif

Bij het Opvangcentrum waren ze niet verbaasd dat er weer een vossenwelpje werd binnengebracht. "Elk jaar opnieuw komen er een vijftal welpjes binnen. De dieren worden gevoederd door moeder-vos, maar het gebeurt maar al te vaak dat de moeder bij het zoeken naar voedsel in een klem terechtkomt of vergiftigd wordt", zegt Nic De Meulemeester van het Opvangcentrum. " Het welpje is relatief gezond binnengebracht, maar we moeten het wel voederen. Lang zonder de moeder kunnen ze niet en kan het welpje ook niet overleven. Het is een schande dat mensen klemmen zetten of gif strooien om vossen te doden. Het wordt tijd dat we weer leren leven met alle dieren uit de natuur", eindigt De Meulemeester nog. 

kasto80

Meest gelezen