Het Afghaanse leger kon zowat 80 moeders en hun pasgeboren baby's evacuëren.
Twitter/@rahmanrahmanee

Tientallen doden bij aanslagen op kraamkliniek Artsen Zonder Grenzen en begrafenisplechtigheid in Afghanistan

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zeker 13 doden gevallen bij een aanslag op een kraamkliniek, onder wie 2 baby's. Elders in het land kwamen minstens 10 mensen om en raakten tientallen anderen gewond bij een zelfmoordaanslag op een begrafenisplechtigheid.

Gewapende mannen vielen de kraamkliniek in het westen van de hoofdstad aan, waarop een vuurgevecht met de politie ontstond. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn daarbij zeker 13 mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn enkele moeders, verpleegkundigen en ook 2 baby's. Het Afghaanse leger heeft wel zowat 80 andere moeders en hun pasgeboren baby's kunnen evacuëren. (Tekst gaat voort onder de tweet.)

De aanslag in Kaboel is nog niet opgeëist. Het is ook nog onduidelijk waarom precies dit ziekenhuis een doelwit was. De taliban, die net als IS in en rond Kaboel geregeld aanvallen uitvoeren op het leger, de politie en de bevolking, ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de aanval op het ziekenhuis. IS heeft nog niet gereageerd. De wijk waar het ziekenhuis staat, met een grotendeels sjiitische bevolking, was in het verleden wel al geregeld het doelwit van aanslagen door de soennitische terreurgroep.

Elders in het land, in de oostelijke provincie Nangarhar, liet een zelfmoordterrorist omstreeks 11 uur plaatselijke tijd een of meer bommen ontploffen tijdens een begrafenisplechtigheid van een regeringsgezinde militieleider. Volgens de woordvoerder van de provinciegouverneur zijn daarbij zeker 10 mensen vermoord en 30 anderen gewond geraakt. Een ziekenhuis in de nabijgelegen stad Jalalabad heeft het over 12 lichamen en meer dan 50 gewonden die zijn binnengebracht. Een woordvoerder van de taliban liet op Twitter weten dat ook deze aanslag niet het werk van zijn militie is geweest.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen