Zwaneneieren gestolen in Schoten: "Dit is het werk van stropers"

Aan de E10-plas tussen Schoten en Brasschaat is een nest zwaneneieren leeggehaald. "8 op de 10 keren zijn dat stropers die de eieren uitbroeden en de jonge zwanen verkopen", zegt Marcel Peeters van Vogelopvangcentrum Brasschaat-Kapellen op Radio 2 Antwerpen.

"Vanmiddag ga ik op vraag van de gemeente het zwanennest aan de E10-plas inspecteren", zegt Marcel Peeters van VOC Brasschaat-Kapellen in "Start je dag". "Als een vos of marterachtige de eieren heeft opgegeten, zie je dat aan het nest. Maar in acht van de tien gevallen zijn er stropers langsgeweest. Ze roven de eieren uit het nest en broeden ze uit in broedkasten.  Vervolgens ringen ze de jonge knobbelzwanen en kunnen ze legaal verkocht worden. Dat levert al snel 60 euro per vogel op."

Goed voorbereide actie

"Helaas gebeurt het wel vaker dat zwanennesten op die manier leeggeroofd worden", zegt Peeters. "De stropers zijn heel goed voorbereid. Dat moet ook. Knobbelzwanen zijn onze grootste watervogels met een spanwijdte van 2m40. Een zwaan kan bovendien stevig uithalen om zijn nest te beschermen. De dieven wisten dus goed waar ze mee bezig waren", zegt Peeters op Radio 2 Antwerpen. "Ze deinzen er ook niet voor terug om eieren te stelen uit roofvogelnesten op grote hoogte. Dat is vorig jaar nog gebeurd met steenuilen in Ekeren."

Lees verder onder de foto

Nesten beter beschermen

"Uiteraard is het jammer dat je nu geen zwanenkuikens op de E10-plas kan zien zwemmen", zegt Marcel Peeters van VOC Brasschaat-Kapellen. "Al vermoed ik dat de knobbelzwanen het dit seizoen nog eens zullen proberen. Als er een tweede nest komt, zullen we samen met de gemeente Schoten de nodige veiligheidsmaatregelen treffen. Hoe we die eieren zullen beschermen ga ik hier niet vertellen. Dat zou gezien de interesse van stropers niet echt slim zijn", besluit Peeters op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen