technotr

Redders leren reanimeren met mondmaskers en een beademingstoestel: "Mond-op-mond kan niet meer"

Alle redders van de Gentse zwembaden krijgen een opleiding om mét mondmasker en behulp van een beademingstoestel een reanimatie uit te voeren. De bedoeling is om op die manier nieuwe coronabesmettingen te voorkomen. Er wordt rekening gehouden met de afstandsregels en mond-op-mondbeademing kan niet langer. Redders uit de rest van Vlaanderen krijgen deze opleiding ook. 

Er komt een speciale opleiding voor zwembadredders om een reanimatie te kunnen uitvoeren waarbij ze rekening houden met de coronamaatregelen. “De grootste verandering is dat de reanimatie nu met 2 redders gebeurt”, vertelt Karel Logghe van de Vlaamse reddersfederatie. 

Redders moeten handschoenen, mondmaskers en veiligheidsbrillen dragen bij een reanimatie

Karel Logghe van de Vlaamse Reddersfederatie

“In duo kan er veiliger gewerkt worden. Eén redder springt in het water en brengt het slachtoffer naar de kant. De andere beschermt zich intussen met handschoenen, een FP2-mondmasker en een veiligheidsbril. Eens het slachtoffer uit het water is, kan de 2e redder meteen met de reanimatie starten terwijl de andere zich afdroogt en het beschermingsmateriaal aantrekt.” 

Zelfs veilige afstand in het water

De redders proberen zo goed mogelijk een veilige afstand te bewaren in het zwembad, ook bij een reddingsoperatie. “De redders hebben een reddingkussen, een soort opblaasbare banaan. Een slachtoffer kan dat kussen grijpen om op veilige afstand van de redder te blijven. Als het slachtoffer bewusteloos is, kan de redder ook een reddingsgordel gebruiken waaraan het slachtoffer vastgehaakt kan worden”, legt Logghe uit. In het water zelf is er weinig besmettingsgevaar, het coronavirus wordt niet via zwembadwater overgedragen. “Toch is afstand belangrijk omdat slachtoffers rechtstreeks in het gezicht van een redder kunnen ademen en dan is er natuurlijk wel een risico op besmetting”, benadrukt Logghe. 

(lees verder onder de foto)

Geen mond-op-mondbeademing

“De klassieke mond-op-mondbeademing is helemaal uit den boze. Het slachtoffer zou een redder zo goed als meteen besmetten of omgekeerd. Daarom leren redders om een beademingstoestel te gebruiken dat verbonden is met een zuurstoffles. Ook een blaasballon kan de klassieke beademing vervangen.” Om de reanimatie zo snel mogelijk te laten gebeuren, zal nu ook onderzocht worden waar het materiaal het beste bewaard moet worden. “Dat gebeurt nu vaak in een opbergruimte maar om tijd te winnen, kan dat beter op een centrale plek in het zwembad.” 

“Moeilijk gaat ook!”

De nieuwe reanimatieprocedure is niet simpel, maar de reddersfederatie maakt zich sterk dat ze goed ingestudeerd kan worden door de redders nog voor de zwembaden open zullen gaan. “Onze mensen zijn sowieso al enorm goed opgeleid. Ze weten zeer goed waar ze mee bezig zijn. We gaan ervoor zorgen dat ze de nieuwe technieken meteen kunnen toepassen wanneer nodig.” 

Meest gelezen