Videospeler inladen...

Geen Songfestival dit jaar, maar kenner André Vermeulen duikt in archief: herbeleef hier enkele opmerkelijke passages

Door de coronacrisis gaat het Songfestival voor het eerst in zijn geschiedenis niet door. De liedjeswedstrijd is professioneel en privé al jaren een vaste afspraak in de agenda van grote fans, onder wie VRT-journalist André Vermeulen. Hij volgt het Songfestival sinds eind jaren 60, en heeft als commentator en verslaggever van het evenement van zijn passie zijn beroep gemaakt. Bij gebrek aan een volwaardige editie 2020 heeft VRT NWS met André Vermeulen het archief opgezocht. Om herinneringen op te halen aan opvallende momenten in de geschiedenis van het Songfestival, en het te hebben over zijn voorliefde voor de wedstrijd.

Amper 11 was hij, toen André Vermeulen het Songfestival ontdekte in 1967. "Ik was meteen verkocht", zegt hij daarover. De grootste muziekwedstrijd ter wereld heeft hem daarna nooit meer losgelaten. Begin jaren 90 werd Vermeulen commentator voor de VRT, en de voorbije decennia maakte hij tal van journaalreportages over kandidaten en hun prestaties op het Europese muziektoneel.

Met amper één overwinning in 65 jaar tijd behoort België zeker niet tot de meest succesvolle Songfestivallanden. Al had dat volgens Vermeulen anders kunnen lopen. Samen met hem blikken we terug op het moment dat België op een zucht na won in 2003, en dat de beste Belgische kandidaat in lange tijd kans maakte op de winst in 2015. En dat is er nog de vraag van één miljoen: bestaat er een gouden formule om het Songfestival te winnen? En waarom houdt de holebigemeenschap eigenlijk zo van het Songfestival? André Vermeulen heeft er een verklaring voor.

Bekijk hier de uitgebreide terugblik van André Vermeulen op 65 jaar Songfestival:

Videospeler inladen...

Meest gelezen