Archieffoto

Assistentiehonden moeten leren anderhalve meter afstand te houden

De trainers van assistentiehonden gaan bekijken of ze hun training moeten aanpassen aan de nieuwe coronamaatregelen. Zo hebben de honden bijvoorbeeld niet geleerd om anderhalve meter afstand te houden en daardoor kunnen hun baasjes nu niet meer op straat. De trainers overwegen ook om de dieren te leren mondmaskers en wegwerphandschoenen te herkennen. 

"Ik merk aan de reacties dat veel cliënten nu problemen hebben om buiten te komen, omdat de training van de assistenhonden niet aangepast is aan de coronamaatregelen" zegt Agnes van de Perre van vzw Hondenboot in Antwerpen. "We moeten dringend bekijken of het de moeite is om de honden op de nieuwe maatregelen te trainen."

Mondmaskers

"Onze honden kunnen wel een sjaal herkennen die eventueel voor de mond hangt, maar niet een mondmasker dat vaak nog allerlei kleuren en tekeningen heeft," zegt Agnes van de Perre. "Ook wegwerphandschoenen die vaak op de grond gegooid zijn, kennen ze niet. Dat zou eventueel wel aangeleerd kunnen worden."

Sommige honden reageren op mondmaskers: wie ben jij ineens geworden? 

Agnes van de Perre van vzw Hondenboot

Anderhalve meter afstand

De assistentiehonden zijn nu getraind om mensen op een veilige manier te passeren, maar niet op anderhalve meter afstand. Dat aanleren is niet evident omdat er niet altijd genoeg plaats is op straat en de hond dan eventueel de straat zou oversteken om toch maar genoeg ruimte te laten. Bij vzw Hondenboot gaan ze nu overleggen met de andere trainers hoe ze dat praktisch zouden moeten aanpakken. 

Meest gelezen