Vegas-Barbier.be

Ook barbiers mogen maandag weer aan de slag: "Baarden trimmen met mondmasker wordt een uitdaging"

Kappers en schoonheidsspecialisten mogen vanaf maandag opnieuw aan het werk. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vanmiddag aangekondigd. Ook barbiers mogen dus opnieuw klanten ontvangen. Weliswaar enkel op afspraak en zowel de klant als de uitbater moeten een mondmasker dragen. Niet evident als je een baard moet trimmen.

"We zijn klaar om maandag weer open te gaan", vertelt Piet van Vegas Barbier & Haarsnijder in Wilsele bij Leuven. "We voorzien mondmaskers voor onszelf en onze klanten en de stoelen staan nu verschillende meters uit elkaar." De Veiligheidsraad verplicht in principe zowel de barbiers zelf als de  klanten om een mondmasker te dragen. Maar een baard trimmen bij iemand die een mondmasker draagt, wordt moeilijk. "We hebben een gelaatsscherm voorzien om zo contact te vermijden en we dragen sowieso handschoenen. We hopen dat we op die manier baarden mogen trimmen, maar onze beroepsorganisatie moet ons daar nog over inlichten. Als zij het toch zouden verbieden, dan zullen we ons daar aan houden."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) liet na de persconferentie van de Veiligheidsraad verstaan dat klanten het masker zeker moeten dragen bij het binnenkomen en het naar buitengaan, maar niet noodzakelijk tijdens de hele knipbeurt. Kappers werken intussen aan alternatieve oplossingen.

Agenda voor komende weken vol

Dat veel mensen snakken naar een fris kapsel, voelt ook Piet duidelijk aan alle telefoontjes en mailtjes die hij de afgelopen weken heeft gekregen. "Vanaf het moment dat er gezegd werd dat de kans bestond dat we op 18 mei weer aan de slag konden, hebben we onze klanten verwittigd. De afspraken liepen al - uiteraard onder voorbehoud - binnen waardoor onze agenda nu al voor een paar weken vol staat."

Piet is erg blij dat hij opnieuw aan het werk kan, al zal dat in het begin ook even met knikkende knieën zijn. "Het is best spannend. We gaan er streng op toezien dat iedereen zich goed aan de hygiënemaatregelen houdt. We vragen iedereen om de handen te ontsmetten bij het binnen komen en mensen met symptomen zullen we niet toelaten", besluit de barbier.

Meest gelezen