Gettyimages

Hoe houden blinden zich aan social distancing? "Ik kan niets meer zelfstandig doen"

De coronamaatregelen, en vooral afstand houden, zijn voor blinden extra moeilijk te volgen. Bordjes met richtlijnen en pijlen op de grond zijn voor hen niet zichtbaar, en een blinden­geleidehond kan zich onmogelijk aan de afstandsregels houden. Manuela Bosmans uit Zolder getuigde erover in "Start je dag". 

Manuela Bosmans uit Zolder neemt normaal met haar geleidehond het openbaar vervoer naar haar werk in Antwerpen. Nu werkt ze al een tijdje thuis. “Ik kan nog weinig buiten komen, want ik geraak overal mijn oriëntatie kwijt. Ik volg altijd dezelfde routes en dat gaat nu niet meer.”

Verloren gelopen

Om de afstandsregels te handhaven, hangen nu overal affiches met instructies en pijlen wijzen de weg in winkels en op straat. “Voor mij zijn die dingen niet van toepassing, want ik kan ze niet lezen of zien. Als ik ergens binnenkom, weet ik niet meer waar ik heen moet.”

Zelfs op de plekken waar Manuela heel vaak komt, heeft ze het moeilijk. “Ik volg altijd dezelfde routes. Die zijn allemaal veranderd, dus kan ik niets meer zelfstandig doen. Toen ik op controle moest in het ziekenhuis, was ik helemaal fout gelopen omdat ik langs een andere deur naar binnen moest.”

De hond wacht regelmatig aan de deur om naar buiten te gaan, maar dat gaat nu niet

Manuela Bosmans

Manuela kan normaal altijd rekenen op haar geleidehond, maar ook voor hem is het niet makkelijk. “Hij snapt de pijlen niet en volgt altijd het vaste traject dat hem is aangeleerd. Hij kan wel afwijken als ik hem dat vraag, maar ik weet zelf niet waar ik heen moet.”

Naar buiten gaan is voor Manuela een extra stressfactor. Daarom blijft ze nu liever binnen. Haar blindengeleidehond is dus nu ook een beetje technisch werkloos. “Hij komt regelmatig vragen om te spelen of hij wacht aan de deur om naar buiten te mogen. Voor hem is het ook niet gemakkelijk.”

Volgen op geluid

Als je een blinde tegenkomt, is het belangrijk dat je niet te dicht komt, want ze zien zelf niet of ze zich houden aan de afstandsregels. “Je kan best om ons heen lopen en ook zeker niet naar onze hond toekomen. Die kent de social-distancing-regels zeker niet. Als je ziet dat iemand hulp nodig heeft, kan je best voor die persoon lopen en blijven praten. Dan volgen we je op basis van het geluid.”

Manuela hoopt dat er binnenkort alternatieve maatregelen komen voor blinden, want ze wil graag opnieuw buiten komen. “Gelukkig heb ik thuis een mooi terras, want als ik elke dag binnen moest zitten, werd ik echt gek.”

Meest gelezen