Gerry Adams
AFP or licensors

Brits hooggerechtshof erkent dat veroordelingen Gerry Adams onwettig waren

Gerry Adams, de gewezen leider van de Iers-republikeinse partij Sinn Féin, is in beroep vrijgesproken voor twee veroordelingen voor poging tot ontsnapping uit de gevangenis in de jaren 70. Het Britse hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de prominente Ierse nationalist toen illegaal werd vastgezet waardoor zijn veroordelingen onwettig waren.

Adams, tot 2018 de leider van de partij Sinn Féin, verzette zich tegen de Britse heerschappij in Noord-Ierland. Dat maakt deel uit van Groot-Brittannië en niet van buurland Ierland. In de jaren 70 sloten de autoriteiten hem op zonder proces. Dat was toen een vaak voorkomende praktijk als maatregel tegen het Iers Republikeins Leger (IRA), dat met geweld streed voor aansluiting bij Ierland.

In 1973 en 1974 probeerde Adams te ontsnappen uit de Maze-gevangenis. Na die ontsnappingspogingen werd hij nog eens tot 4,5 jaar cel veroordeeld.

Opsluiting Adams illegaal

Adams heeft altijd ontkend dat hij aangesloten was bij het IRA, maar zijn ontsnappingspogingen heeft hij nooit betwist. Volgens zijn advocaten was zijn opsluiting illegaal en het hof gaf hen gelijk.

De voormalige Sinn Féin-leider reageerde tevreden op de uitspraak. Hij wil dat de Britse regering andere gedetineerden zal informeren die mogelijk ten onrechte hebben vastgezeten.

Adams was een van de belangrijke architecten van het Goedevrijdagakkoord, dat in 1998 een machtsdeling tussen katholieken en protestanten vastlegde en daarmee grotendeels een einde maakte aan het Noord-Ierse conflict. Hoofddoel van Sinn Féin is om de opdeling van Ierland te beëindigen.

Meest gelezen