Britse politie onderzoekt dood van in gezicht bespuwde spoorwegbediende

De Britse politie is een onderzoek gestart naar de dood van een spoorwegbediende in Londen. De 47-jarige vrouw werd samen met een collega in het gezicht gespuwd door een man die beweerde COVID-19 te hebben. Ze stierf 14 dagen later in het ziekenhuis.

De gebeurtenissen dateren al van eind maart. Belly Mujinga (foto bovenaan) was op 22 maart aan de slag in het Victoria-station in de Britse hoofdstad. Normaal werkt ze aan het loket, maar die dag verplichtte haar baas haar om in de stationshal te werken. Daar werd ze op een bepaald moment samen met een collega benaderd door een man. "Hij vroeg hen: waarom zijn jullie hier, jullie zouden niet mogen werken?", vertelt Agnes Ntumba, een nicht van Mujinga. "Ze antwoordden dat ze moesten werken waarop de man zei dat hij COVID-19 had en in hun gezicht spuwde."

Enkele dagen later werden de twee spoorwegbedienden ziek. Op 2 april werd Mujinga opgenomen in het ziekenhuis en aan een beademingstoestel gelegd. Volgens haar man had ze onderliggende ademhalingsproblemen toen ze werd opgenomen in het ziekenhuis. Op 5 april is de vrouw gestorven. "Mijn 11-jarige dochter en ik zagen Belly het laatst toen ze op 2 april naar het ziekenhuis vertrok. Nu is ze dood en we hebben haar begraven zonder de kans te krijgen haar nog eens te zien", vertelt haar man Lusamba Gode Katalay.

Geen beschermkledij

Lusamba Gode Katalay houdt de werkgever van Mujimba medeverantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw: "Ze kregen geen maskers, noch handschoenen. Ze waren dus tegen niemand beschermd. Het zijn haar werkgever, het bedrijf en de staat die daar voor moeten zorgen." "Ze had niet in deze omstandigheden moeten sterven", zegt haar nicht. "Dit had voorkomen kunnen worden, als ze meer beschermkledij had gekregen of als ze haar binnen hadden gehouden in plaats van de stationshal in te sturen. Ze geloofde zelf dat ze veilig was op haar normale werkplek, het loket." (De tekst gaat voort onder de foto.)

Victoria Station in Londen.

Volgens de transportvakbond TSSA had Mujinga tijdens de pandemie zelfs nooit in het station mogen werken. "Mensen met ademhalingsproblemen lopen een hoog risico en deze mensen zouden niet mogen werken of toegestaan moeten worden om thuis te werken", reageert Maggie Hayes van de TSSA. Volgens de vakbond hadden de twee vrouwen het incident gemeld aan een leidinggevende, maar werd de politie niet op de hoogte gebracht.

Of de vrouw daadwerkelijk besmet is door de spuwende man en als gevolg daarvan is gestorven, is nog niet door een officieel onderzoek bevestigd, maar de samenloop van omstandigheden is op zijn minst opvallend. Gisteren liet de Britse transportpolitie weten dat ze een onderzoek start naar de dood van Mujinga. De man die de twee vrouwen bespuwde, is nog op vrije voeten maar wordt nu opgespoord. Tijdens het vragenuurtje in het Britse parlement woensdagmiddag noemde de Britse premier Boris Johnson het overlijden van Mujinga "enorm ontstellend". 

Bekijk hier de bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen