Denderleeuw wil dat Vlamovensite een groene zone blijft 

De gemeente Denderleeuw blijft zich inzetten om de Vlamovensite te behouden zoals die nu is. De grondeigenaars willen er nog meer leem ontginnen én de Vlamovenput opvullen om er landbouwgrond van te kunnen maken. "Maar het is zo'n waardevol groen gebied. We willen de fauna en flora beschermen", klinkt het bij het schepencollege.

De Vlamovensite is een leemontginningsgebied in Denderleeuw dat al lange tijd ter discussie ligt omdat de grondbezitters de site willen omvormen. Eigenaar Vandersanden wil er nog dieper en uitgebreider leem ontginnen en eigenaar De Meuter wil de Vlamovenput dichtmaken en omvormen tot landbouwgebied.

In 2017 weigerde het schepenvollege een eerste vergunningsaanvraag. De Oost-Vlaamse deputatie verleende in januari 2018 in eerste instantie wel een vergunning, maar de gemeente tekende beroep aan. Vervolgens weigerde de deputatie de vergunning in mei 2019. Maar nu heeft de eigenaar dus opnieuw een vergunningsaanvraag indiend.

Gemeente nog steeds tegenstander

"Wij gaan opnieuw een negatief advies formuleren", zegt schepen van klimaat en duurzaamheid Andy Depetter (Groen). "De gemeente is absoluut geen voorstander van het omvormen van die mooie groene zone. Dat is een enorm waardevol gebied en wij willen dat graag houden zoals het is."

Een van de argumenten die Depetter aanhaalt is de fauna. "Na al die jaren is de aanwezigheid van water, hellingen en struikgewas in het gebied aantrekkelijk voor allerlei fauna. Die moeten daar rustig kunnen leven zonder belasting van vrachtverkeer. Die vijver zit ook vol met vis. Dat ga je toch niet zomaar dichtgooien?"

"Maar ook de inwoners van Denderleeuw appreciëren de groene zone. Heel veel mensen maken gebruik van de wandelpaden, zeker in tijden van corona. Ik denk dat ze nu meer dan ooit beseffen dat zo'n groene long echt nodig is in de gemeente, want die is zeer dicht bebouwd", aldus Depetter.

kasto80

Meest gelezen