COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 - 3417 MR Montfoort 0653-309747 0348-472818 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl

Meer vakantiedagen, een auto of een fiets? Alsmaar meer mensen kiezen ervoor in plaats van loon

Op twee jaar tijd is het aantal werknemers met flexibele verloning, waarbij ze een deel van hun salarispakket zelf kunnen samenstellen, verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstenverlener SD Worx.

Bij SD Worx, dat één derde van alle lonen in de privésector berekent, is het aantal werknemers, die zelf hun loonpakket mogen samenstellen, gestegen van bijna 13.000 in 2017 naar bijna 31.000 in 2019. Gemiddeld beschikken de medewerkers over een keuzebudget van ongeveer 6.215 euro.

De Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen biedt zijn personeel sinds drie jaar flexibele verloning aan. De werknemers kiezen vooral voor extra vakantie. Ze mogen met de eindejaarspremie drie vakantiedagen extra kopen zodat ze in totaal aan 40 vakantiedagen komen. Op de tweede en derde plaats staan individueel pensioensparen en gezondheidsverzekeringen. "Iets meer dan de helft van onze 700 werknemers maakt gebruik van het systeem en het percentage stijgt elk jaar", zegt An De Smet, Compensation & Benefits Manager bij de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen. "Dat bewijst dat werknemers graag een op maat gemaakt loonpakket krijgen."

Bij de auto's zien we dat werknemers alsmaar vaker kiezen voor een goedkopere auto zodat ze nog geld overhouden voor een fiets

Sara Flipkens, SD Worx

Vooral extra vakantie

Ook uit de cijfers van SD Worx blijkt dat werknemers vooral extra vakantiedagen vragen. "In de meeste bedrijven ligt de grens op 3 à 5 dagen, maar er zijn ook flex-plannen die 10 extra vakantiedagen aanbieden", zegt Sara Flipkens, verantwoordelijke flexibele verloning bij SD Worx. Het individueel pensioensparen en de auto vervolledigen de top drie.

"Bij de auto's zien we dat werknemers alsmaar vaker kiezen voor een goedkopere auto zodat ze nog geld overhouden voor een fiets", zegt Flipkens. Ook aanvullende gezondheidsverzekeringen zitten in de lift. "Het gaat dan om verzekeringen om de financiële risico's van bijvoorbeeld tandzorg, oogzorg of ambulante zorg af te dekken. Daarnaast kiezen mensen er vaak voor om de hospitalisatieverzekering uit te breiden voor de eigen familieleden."

Flexibele verloning is al enkele jaren in opmars. Een eerdere bevraging van SD Worx leert dat 10 procent van de Belgische werknemers ervan gebruik maakt. Door het loonpakket te laten samenstellen, kunnen werkgevers hun medewerkers beter verlonen omdat ze hen meer kunnen bieden voor hetzelfde geld. Flexibele verloning kan dan ook een troef zijn in de zoektocht naar talent.

Meest gelezen