Financiële educatie: Geld in de wereld

Waar zit het geld in de wereld en hoe zit ons economisch systeem in elkaar? Met deze EDUbox komen leerlingen te weten wat de rol is van de verschillende actoren in de economie. 

Bijzonder eigenlijk, dat we met papieren briefjes, metalen munten of een plastic bankkaart overal en altijd terecht kunnen om te betalen voor de spullen of diensten die we willen. Een goed systeem, maar hoe zijn we hiertoe gekomen? 

De EDUbox Geld in de wereld is een kant-en-klaar lespakket waarin leerlingen dieper ingaan op ons economisch systeem. Ze komen te weten hoe het geld in de wereld verdeeld is en wat de rol is van de verschillende actoren in de economie. Aansluitend moeten de leerlingen zelf een (fictief) economisch systeem aan de praat krijgen. 

Ze leren ook bij over wat het belang is van inflatie. En is ons systeem eigenlijk opgewassen tegen een crisis zoals het coronavirus? Onder meer VRT NWS-expert Michaël Van Drogenbroeck geeft uitleg. 

De EDUbox bevat een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaalVoor de leerkrachten is er een handleiding voorzien op Medium.

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

De EDUbox Geld in de wereld maakt deel uit van een dubbele EDUbox rond financiële educatie. Beide EDUboxen kunnen los van elkaar worden gebruikt, maar de combinatie van de twee biedt extra inzichten en meerwaarde. Klik hier voor meer informatie over de EDUbox Geld en ik

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Geld in de wereld te bestellen en gebruiken. Hij is beschikbaar als:

De EDUbox Geld in de wereld is ook beschikbaar in het Frans. Leerkrachten kunnen hem dus inzetten in de Franse les. Lees hier meer over de Franstalige versie.

Bijkomende info

De handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox vind je terug op ons Medium-kanaal.

De EDUbox Financiële educatie kwam tot stand in samenwerking met BELvue MuseumWikifin School (FSMA) en de Nationale Bank van België.

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen, of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.  

Meest gelezen