Hachiko vzw

Honden zijn bang van mondmaskers: “Train thuis met je hond zodat ze het gewoon worden”

Honden zijn het niet gewend om mensen te zien met een mondmasker op, het kan hen zelfs schrik aanjagen. Hachiko vzw raadt hondenbaasjes daarom aan om thuis te trainen met mondmaskers en eventueel ook met andere attributen. “Wij doen zelfs hondentrainingen met clownsmaskers op, zodat de beestjes niet schrikken van mensen die er anders uitzien.”

Mondmaskers duiken meer en meer op in het straatbeeld. En daar moeten niet alleen mensen aan wennen, ook honden zijn zo’n gezichtsaccessoire niet gewend. "Alles wat je niet tegenkomt in het dagelijks leven, alles wat er 'anders' uitziet, dat vinden honden vreemd. Ze kunnen er zelfs schrik van hebben", vertelt trainster Julia Boere van Hachiko vzw. "Dat is eigenlijk net zoals kleine kinderen, die kunnen ook naar iemand wijzen en vragen: mama, waarom ziet die man er zo raar uit?"

Hond trainen met attributen

Honden raken snel gewend aan dingen, maar dat moeten ze wel leren. Boere: “Onze honden zijn er om mensen met een fysieke beperking te begeleiden. Dat zijn dus vaak mensen die in een rolstoel zitten, met krukken lopen of een beademingstoestel gebruiken. Wij leiden onze honden op om zo’n attributen niet vreemd te vinden."

Tijdens een training grijpen de mensen van Hachiko vzw dan ook naar alle mogelijke hulpmiddelen. “Niet alleen rolstoelen en krukken, maar soms doen we ook eens gek. Ik heb al training gegeven met een clownsmasker op of verkleed als Sinterklaas”, lacht de trainster. “Want assistentiehonden moeten regelmatig mee naar evenementen. En ze mogen natuurlijk niet schrikken als ze met Sinterklaas of met Halloween iemand in een gek kostuum zien."

"Zet ook thuis je mondmasker eens op"

Trainster Julia Boere: "We raden de gastgezinnen van Hachiko ook altijd aan om zich af en toe te verkleden, of eens een gekke hoed op te zetten. Op die manier schrikken de honden niet van mensen die er anders uitzien dan de mensen die ze vaak zien."

Maar met al die mondmaskers in het straatbeeld worden nu niet alleen assistentiehonden geconfronteerd met iets dat ze niet kennen, ook gewone honden. "Ik raad iedereen aan om thuis wat te trainen met je hond. Het is beter als een hond eerst zijn eigen baasje ziet met een mondmasker op, dan dat hij dat op straat moet ontdekken", concludeert  Boere.

Hachiko vzw

Meest gelezen