Huisartsenwachtpost organiseert drive-in testcentrum voor corona in Kalmthout

In de oude brandweerkazerne van Kalmthout heeft de huisartsenwachtpost Noordrand samen met de gemeente een drive-in testcentrum ingericht om coronatests af te nemen. Alleen wie doorverwezen wordt door zijn huisarts kan daar terecht. Ook in Brecht en Brasschaat zijn er testcentra. Daar kunnen snel veel mensen getest worden, tot 200 per dag in totaal. De centra moeten de druk op de huisartsen zelf verlichten.

Nu de overheid actief op zoek gaat naar mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, zullen meer en meer mensen getest moeten worden. Voor huisartsen brengt dat heel wat extra druk met zich mee. Daarom besloot de huisartsenwachtpost Noordrand drie aparte testcentra in te richten, alleen maar om tests af te nemen.

Huisartsen van 6 gemeenten (Kalmthout, Brecht, Brasschaat, Essen, Wuustwezel en Kapellen) kunnen hun patiënten doorverwijzen naar één van die centra. Eén daarvan is ingericht in de oude brandweerkazerne van Kalmthout en is een echte drive-in, zegt burgemeester Lucas Jacobs (CD&V): "Het is zoals een autokeuring. Je rijdt binnen en je rijdt er aan de andere kant weer uit. Alleen wordt niet de auto getest, maar de passagier."

Het gaat ook allemaal heel snel. Je geeft je verwijsbrief af en krijgt wat uitleg. Daarna wordt een test afgenomen met een neuswisser. Het resultaat krijg je later te horen van je huisarts die dan ook zal bekijken welke behandeling je nodig hebt.

Het is zoals de autokeuring, alleen wordt niet de auto getest maar de passagier.

Lucas Jacobs - burgemeester Kalmthout

De huisartsen wilden de tests eerst op het marktplein doen, maar de gemeente stelde de kazerne voor: "Dat marktplein is heel zichtbaar voor iedereen, open en bloot ook. Hier is het toch wat comfortabeler en ook goed bereikbaar. Het is een mooi voorbeeld van hoe gemeenten en de plaatselijke zorgkundigen kunnen samenwerken, denken we."

 

Dankzij de centra moeten huisartsen minder besmette personen binnenlaten en kunnen ze besparen op beschermings-materiaal. 

Joris Aerts - voorzitter huisartsenwachtpost Noordrand

"De overheid wil nu maximaal testen", zegt Joris Aerts, voorzitter van de huisartsenwachtpost Noordrand. "Met deze testcentra willen we de huisartsen steunen. Ze moeten minder mensen binnenlaten die mogelijk besmet zijn en ze kunnen ook besparen op beschermingsmateriaal, dat toch nog niet zo ruim voorhanden is." 

De centra zijn maandag opengegaan en er zijn nog niet zo veel tests afgenomen maar ze kunnen er wel heel veel doen als het moet: "We zitten nu op een 30-tal tests per dag. Maar als het aantal positieve tests stijgt, zullen er nog meer volgen, want alle contacten van besmette personen worden nu opgespoord. De overheid verwacht dat we er 200 per dag kunnen doen en dat moet lukken."

Meest gelezen