Jordy (28) zit al 55 dagen vast in Argentinië: "België laat mij en 100 andere Belgen in de steek"

Jordy Arici (28) uit Knokke-Heist zit al bijna 2 maanden vast in het Andesgebergte in Argentinië. Hij krijgt weinig tot geen hulp van de Belgische ambassade. "Ik schat dat we met een stuk of 100 Belgen vastzitten in Argentinië, maar hulp om terug in België te geraken, krijgen we niet."

"We zitten hier met duizenden toeristen en expats vast", begint Jordy zijn verhaal. "De Argentijnse overheid heeft enkele weken geleden beslist om alle commerciële vluchten te annuleren tot 1 september. Dat betekent dat we 100 procent afhankelijk zijn van repatriëringsvluchten om thuis te geraken. Die vluchten zijn natuurlijk bijzonder schaars."

"We zitten ondertussen aan dag 55 van de quarantaine. België heeft in die periode slechts 1 repatriëringsvlucht geregeld. De Nederlanders en de Fransen doen het iets beter. Maar zij geven voorrang aan elkaar, omdat de luchtvaartmaatschappijen onder dezelfde koepel vallen. De Belgen vallen er wat tussenuit."

Vrieskou trotseren

"Het gaat ook bijzonder slecht met de Argentijnse munt. Ze spreken hier echt van een inflatie. Daardoor is het erg moeilijk om cash geld af te halen. Alle buitenlanders dreigen dus ook allemaal zonder geld te vallen. Het tweede probleem is de koude. Ik zit vast in een Argentijns bergdorp en het vriest hier nu al, terwijl de winter officieel nog niet begonnen is. Ik ben hier absoluut niet op gekleed en begin toch wel wat te panikeren."

Als de situatie tegen volgende week nog niet opgelost is, dan gaan Jordy en de 100 andere Belgen zich verenigen in de hoop snel thuis te geraken. "Desnoods charteren we een eigen vliegtuig, maar we hopen vooral op de hulp van ons land."

(Lees voort onder de foto)

Jordy Arici

Ambassade in Buenos Aires

De Belgische ambassadeur in Buenos Aires, Peter Maddens, benadrukt dat zijn team er alles aan doet om de Belgen in Argentinië te helpen. "Het lot van onze landgenoten in Argentinië is sinds begin maart onze zorg. De eerste weken van de crisisperiode zijn we er in geslaagd 400 Belgen te identificeren en de meesten naar België te krijgen. Sinds de nieuwe regeling in verband met vliegen in, van en naar Argentinië hebben er zich wederom een kleine 200 Belgen aangemeld. Dat zijn mensen die we voorheen niet “kenden”. Een aantal daarvan bevinden zich inderdaad buiten Buenos Aires"

"Wij hebben in totaal 25 mails en ontelbaar veel whatsappberichtjes uitgewisseld met Jordy", zegt Maddens. "Beweren dat wij niks doen, wordt dus niet door de feiten bevestigd. Als Belgen zich bij ons aanmelden, kunnen we ze gemakkelijker bereiken en helpen."

Meest gelezen