Design Pics / Dave Young

Op reis deze zomer? Europese Commissie probeert een beetje hoop te geven

De Europese Commissie heeft een reeks adviezen opgesteld voor veilig toerisme. De Commissie hoopt dat, als de lidstaten die adviezen volgen, er deze zomer toch nog een beperkte vorm van toerisme mogelijk moet zijn in Europa. Op dit ogenblik wordt op vakantie gaan door de Belgische overheid nog als een niet-essentiële verplaatsing beschouwd. Landen die economisch erg afhankelijk zijn van toerisme hopen dan weer dat ze deze zomer nog toeristen kunnen ontvangen. 

Op reis! Vanaf wanneer?

Vanaf wanneer kunnen we reizen naar andere landen? Dat antwoord geeft de Europese Commissie zelf niet. Landen beslissen daar zelf over, zowel over wanneer ze hun grenzen openen voor toeristen, en vanaf wanneer hun eigen bevolking weer kan reizen, zegt Europees Commissaris Breton. Zowel Duitsland als Oostenrijk kondigden vandaag aan dat ze van plan zijn om alle grenzen weer vanaf 15 juni te openen.  Andere landen volgen wellicht een andere aanpak, en daar heeft de Commissie geen problemen mee. Ze probeert het wel beter te coördineren dan bij de uitbraak van het coronavirus, toen landen zonder overleg de grenzen sloten. 

Stap voor stap

De Commissie raadt aan om in een eerste fase verkeer mogelijk te maken tussen landen of regio’s die de epidemie min of meer in dezelfde mate onder controle hebben. De besmettingsgraad moet in de landen die de grenzen met elkaar openen, voldoende laag zijn. De Commissie werkt aan een gedetailleerde interactieve kaart van Europa, waarop iedereen kan zien hoe hoog in alle regio’s de besmettingsgraad is.

Als lidstaten een grens openen, dan moeten ze dat wel doen zonder te discrimineren. België kan niet zeggen: we openen de grens met Nederland, maar alleen Nederlanders zijn welkom maar Duitsers niet (wanneer de epidemie er in dezelfde mate onder controle is).  De Commissie raadt lidstaten ook aan om rekening te houden met de opvangcapaciteit in hun ziekenhuizen. Wanneer Griekenland weer toeristen toelaat, moet het ervoor kunnen zorgen dat de Griekse ziekenhuizen ook zieke toeristen kunnen opvangen. 

Geen "coronapaspoort"

Griekenland stelde voor dat elke toerist die naar Griekenland wil reizen zich maximum 72 uur voor zijn vertrek laat testen of hij al dan niet besmet is met het virus. Deze test werd al gauw een "coronapaspoort" genoemd. De Europese Commissie neemt dit voorstel niet over in haar aanbevelingen. "We zijn er niet van overtuigd", zegt Europees commissaris Vestager, "want volgens specialisten geven testen geen volledige zekerheid of je al dan niet besmet bent." Bovendien kan iemand zich laten testen en de volgende dag, nog voor hij of zij het vliegtuig neemt, toch nog besmet geraken. 

Geen lege stoelen in het vliegtuig

Op reis gaan is niet zonder risico. Om risico’s te vermijden, wordt aangeraden om mondmaskers te dragen op drukke plaatsen, zoals in de bus, in de trein of in het vliegtuig. Vliegtuigmaatschappijen verplichten om zetels leeg te houden (wat hen inkomstenverlies zou bezorgen), dat vindt de Commissie niet nodig. De ventilatie in vliegtuigen kan harder worden gezet, en er zijn maatregelen denkbaar om ervoor te zorgen dat er in vliegtuigen minder heen- en weer wordt gelopen, zowel door het cabinepersoneel als door de reizigers. Bijvoorbeeld door het meenemen van handbagage te beperken. Ook bij het inchecken en bij aankomst moeten er maatregelen zijn om ervoor te zorgen dat reizigers voldoende afstand kunnen houden.

Hotels, restaurants, bed and breakfasts: allemaal moeten ze maatregelen nemen die personeel en gasten beschermen, zoals het regelmatig ontsmetten van deurklinken.  Wanneer een toerist ziek wordt, moeten er kamers zijn waar hij of zij kan worden afgezonderd. Lidstaten moeten ervoor zorgen dat ook toeristen op hun grondgebied zich kunnen laten testen wanneer ze zich ziek voelen of symptomen vertonen. En er moet idealiter ook een systeem zijn van contactopsporing, zodat kan worden nagegaan met wie de toerist in contact is gekomen. Wanneer al die voorwaarden vervuld zijn, is het volgens de Europese Commissie niet nodig dat toeristen bij aankomst of terugkeer in een of andere vorm van quarantaine worden geplaatst.

Annulatie? Geld terug (tenzij u genoegen neemt met een voucher)

Het wordt in elk geval geen zomervakantie zoals anders. Tickets voor musea worden best vooraf online aangekocht, om lange wachtrijen (met het risico op besmetting) te vermijden. Hotels organiseren best ook geen evenementen voor hun cliënten, raadt de Commissie aan. Wie al een reis geboekt heeft, moet zijn geld kunnen terugkrijgen, vindt de Commissie. Sommige mensen zijn werkloos geworden en kunnen het geld misschien beter voor iets anders gebruiken.

Enkele landen hebben dit echter onmogelijk gemaakt, op aandringen van touroperatoren en luchtvaartmaatschappijen, die inkomsten verliezen en geen nieuwe boekingen binnenkrijgen. In plaats van een cash vergoeding,  hebben ze een vergoeding in de vorm van een tegoedbon of voucher ingevoerd. De Commissie heeft hier begrip voor, maar vindt dat klanten die hun geld willen, dat recht behouden. Ze mogen niet gedwongen worden om een voucher te aanvaarden. En als ze dat toch doen, moet er een garantie zijn dat ze altijd (ook bij faillissement) hun geld terugkrijgen. Lidstaten die de Europese consumentenbescherming aan hun laars lappen, mogen een brief van de Europese Commissie verwachten met de vraag om hun wetgeving aan te passen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen