Videospeler inladen...

OVERZICHT: buiten sporten in club, kappers, markten en musea gaan open, dit zijn de nieuwe versoepelingen 

Vanaf volgende week maandag mogen we opnieuw onder voorwaarden met twintig mensen sporten. De musea en dierenparken mogen openen als ze vooraf tickets verkopen. En zoals verwacht mogen ook kappers, marktkramers en schoonheidsspecialisten vanaf maandag weer aan de slag, mét een mondmasker. Anderzijds zijn alle culturele evenementen verboden tot 30 juni. De versoepelingen die de Veiligheidsraad heeft aangekondigd op een rij. 

Het "normale leven" komt weer een stap dichterbij vanaf volgende week maandag. De Veiligheidsraad heeft namelijk een reeks nieuwe versoepelingen aangekondigd: 

  • Sporttrainingen en lessen buiten mogen starten, in aanwezigheid van een begeleider, met maximaal 20 man en met behoud van de fysieke afstand. 
  • Musea, culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen, en dierenparken kunnen openen als ze vooraf tickets verkopen (online of via de telefoon) en als ze het aantal bezoekers beperken. 
  • Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen mogen opnieuw beginnen te werken, met een mondmasker en enkel op afspraak. 
  • Markten mogen weer worden georganiseerd met maximaal 50 kraampjes, een circulatieplan, en de marktkramers zelf moeten een mondmasker dragen. 
  • Bij huwelijken en begrafenissen zullen 30 personen aanwezig mogen zijn, op veilige afstand, en zonder receptie of koffietafel achteraf. 

Eerder was al beslist dat de scholen weer gedeeltelijk kunnen opstarten vanaf vrijdag. Vanaf maandag wordt er dan weer echt lesgegeven in bepaalde studiejaren. 

Bekijk hier het overzicht van de beslissingen uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Buiten sporten in groep

Sporten mocht nu al op veilige afstand met twee personen. Vanaf maandag zal er dus iets meer mogelijk zijn: we mogen opnieuw sporten met meerdere personen, tot maximaal 20 man. 

Maar het gaat dan enkel om "reguliere sporttrainingen en lessen in buitenlucht en in clubverband, op voorwaarde dat de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd en in aanwezigheid van een coach", benadrukte premier Sophie Wilmès (MR) op de persconferentie van de Veiligheidsraad. "Een fysieke voetbaltraining kan dus, een oefenmatch nog niet", legde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) achteraf nog eens uit. 

De ministers van Sport hadden aangeraden om kinderen tot 12 jaar vrij te laten sporten, maar dat advies werd dus niet helemaal gevolgd door de Veiligheidsraad. Zij kunnen zoals anderen sporten, op afstand, en met een begeleider. 

Kappers en andere beroepen met fysiek contact

Het zat al langer in de pijplijn, maar de beslissing is nu officieel: gedaan met de coronacoupes en de lockdownlokken, want de kappers mogen maandag hun deuren weer openen. Ook schoonheidsspecialisten, pedicurezaken, nagelsalons en de tatoeage- en piercingsalons kunnen weer aan de slag. 

De premier stipte nog eens de voorwaarden aan: "Ze mogen alleen op afspraak werken, klanten en personeel moeten maskers of mond-neusbescherming dragen en ook tussen de klanten moet de afstand worden beperkt."

"Het is natuurlijk onmogelijk om uw haar te laten knippen met een masker op", weet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "Maar dat kan wel als u binnen en buiten gaat. Anders gaan we een speciale post-coronacoupe krijgen", grapte de minister. Er mag geen drank worden gegeven bij de knipbeurt, en er mogen geen tijdschriften in het kapsalon liggen. Lees hier alle regels voor onder andere kappers na. 

Musea en dierenparken

Cultureel gezien krijgen we weer wat ademruimte, zij het dan beperkt. Naar een museum gaan, een historisch gebouw bezoeken, naar de zoo of een dierenpark trekken, het zal vanaf maandag opnieuw kunnen.

Die instellingen moeten dan wel werken met een systeem waarbij tickets vooraf online of via de telefoon worden verkocht. Er moet een circulatieplan worden voorzien, en het aantal bezoekers moet worden beperkt. 

Anderzijds kwam er ook slecht nieuws voor de culturele sector. "We kunnen nu al zeggen dat alle evenementen van culturele, sportieve, toeristische en recreatieve aard verboden blijven tot en met 30 juni", keek Wilmès al even naar de toekomst. Voor grotere culturele evenementen was dat al beslist, maar ook kleinschalige concerten of theatervoorstellingen zullen niet kunnen, minstens tot aan het begin van de zomervakantie. 

Eindelijk groen licht voor marktkramers

Tot nu waren markten enkel toegelaten als er weinig voedingswinkels in de buurt waren. Oneerlijke concurrentie, vonden de andere marktkramers, zeker nu de winkels begin deze week al open mochten. 

Maar vanaf maandag zal er iets meer kunnen: tot 50 kraampjes zullen op een markt in de buitenlucht mogen staan, als lokale besturen hun goedkeuring geven.

Wilmès: "Ook daar moet de veiligheidsafstand worden bewaard en moet er een circulatieplan worden opgemaakt. En maskers of mond-neusbescherming wordt verplicht voor marktkramers en voor personeel, voor klanten wordt het sterk aanbevolen."

"Bij de toegang en de uitgang van de markt zullen de mensen geteld worden", zei minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) na de persconferentie. Eten en drinken zal niet mogen worden genuttigd op de markt zelf. Logisch, want dat zou ingaan tegen de sluiting van de horeca. 

30 personen toegelaten bij begrafenis of huwelijk

Rouwen in deze coronaperiode, het is geen sinecure. Ook daar geeft de Veiligheidsraad wat ademruimte. Bij begrafenissen en huwelijken mogen nu 30 in plaats van 15 personen aanwezig zijn. "Met respect voor de veiligheidsafstand. Een receptie na die ceremonies zal dus niet mogelijk zijn", verduidelijkte de premier.

En wat daarna?

Een volgende grote versoepeling zit er niet in vóór 8 juni. We zijn dus nu op een soort plateau aanbeland waar we drie weken moeten afwachten hoe de curves evolueren. 

In die tijd zullen nieuwe plannen worden opgesteld, voor de horeca, voor cultuur, voor zomerstages en jeugdkampen, voor daguitstappen. Maar ook de premier moest het toegeven: "Er zal voor deze zomer geen terugkeer zijn naar de normaliteit." 

Meest gelezen