Een wagen van de brandweer wordt ontsmet voor het Sint Joris ziekenhuis in Sint-Petersburg, waar gisteren brand uitbrak.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland verbiedt type beademingstoestel dat al twee keer in brand vloog

Rusland verbiedt het gebruik van een bepaald type beademingstoestel, dat de voorbije dagen tot twee keer toe in brand vloog. In totaal kwamen daarbij zes patiënten om het leven. Rusland is het nieuwe epicentrum van de corona-pandemie. Alleen in de VS groeit het aantal nieuwe coronabesmettingen nog sneller. Russische ziekenhuizen staan onder zware druk. 

De Russische overheid verbiedt elk gebruik van het type beademingstoestel Aventa-M dat gemaakt werd na 1 april. Het toestel wordt gemaakt door een fabriek in de Oeral, in de buurt van Jekaterinenburg.

Gisteren brak er in een ziekenhuis in Sint-Petersburg brand uit op de afdeling intensieve zorg. De oorzaak was volgens Russische media een kortsluiting in zo’n beademingstoestel. Vijf patiënten die beademd werden, kwamen om bij de brand. Vorig weekend kwam ook een patiënt in een ziekenhuis in Moskou om het leven, ook bij een brand veroorzaakt door dat type beademingstoestel.

Er loopt een onderzoek naar de precieze oorzaak van de brand, maar het is duidelijk dat de golf aan nieuwe coronapatiënten grote druk zet op de Russische gezondheidszorg. 

Ook naar de VS

Begin april stuurde Rusland ook heel wat medisch materiaal naar de Verenigde Staten, die op dat moment met een veel zwaardere epidemie te kampen hadden dan Rusland. Daarbij waren ook beademingstoestellen van dit onfortuinlijke type Aventa-M, ook al waren die allicht al voor 1 april geproduceerd.

Een woordvoerder van het Amerikaanse agentschap voor rampenbestrijding FEMA laat weten dat de beademingstoestellen niet gebruikt worden in Amerikaanse ziekenhuizen. Ze zijn ergens opgeslagen en hadden moeten dienen als reservetoestellen, klinkt het.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Ook al wint de epidemie nog steeds aan kracht in Rusland, toch worden in Rusland de maatregelen versoepeld. In Moskou zijn mondmaskers verplicht.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe epicentrum

Intussen is de situatie in Rusland zelf bijna even dramatisch als in de VS. Al voor de elfde dag op rij  zijn er in Rusland meer dan 10.000 nieuwe besmettingen vastgesteld met het coronavirus. In totaal zijn er nu officieel 2.200 overlijdens door het virus, maar de werkelijke cijfers liggen vermoedelijk een stuk hoger. 

Helemaal anders dan in België, maakt Rusland een onderscheid tussen mensen die overlijden aan de gevolgen van Covid-19 en patiënten die dan wel positief testten op Covid-19, maar volgens dokters aan een andere aandoening zijn overleden.

Volgens Russische journalisten zou de werkelijke dodentol twee tot drie keer hoger kunnen zijn dan wat de officiële cijfers zeggen.

Meest gelezen