Getty Images

Kapper Ivan Mees uit Tessenderlo: "We doen geen brushings en vragen de klanten om niet met elkaar te praten"

Vanaf maandag mogen ook de kappers weer klanten ontvangen. Enkel op afspraak wel én met een mondmasker op. Bij Per Lei Studio in Tessenderlo nemen ze nog extra maatregelen om alles veilig te laten verlopen. Zo doen ze geen brushings meer en wordt er gevraagd aan de klanten om niet met elkaar te praten. 

Bij Per Lei Studio in Tessenderlo staat de telefoon roodgloeiend. Sinds de Nationale Veiligheidsraad beslist heeft dat de kappers weer open mogen, willen veel mensen een afspraak maken. Maar de kappers zijn er klaar voor, hoewel het ontvangst van de klanten nu toch iets anders zal verlopen: "Als de klanten binnenkomen, vragen we ze meteen om hun handen te ontsmetten", legt kapper Ivan Mees uit. "Ze krijgen ook een chirurgisch mondmasker en een speciale kapmantel, zodat er geen contact is met ons. En we vragen de klanten ook om niet met elkaar te praten aan de wastafel, want door vocht in speeksel wordt het coronavirus overgedragen."

Normaal kunnen er acht klanten tegelijkertijd geknipt worden, nu maar vier. Aan de wastafel zijn er nu ook maar twee plaatsen in plaats van vier.  "Op die manier zorgen we ervoor dat de klanten meer ruimte hebben en ze beter beschermd zijn", zegt Mees. Het kapsalon werd ook verdeeld in drie zones: een knip-, een kleur- en een verzorgingszone. De kappers zijn elk verantwoordelijk voor één zone en blijven dus op hun plaats staan, zodat er niet te veel wordt rondgelopen in het salon. Voortaan kunnen de klanten ook alleen nog maar met Payconiq of de Bancontact-app betalen.

We willen zoveel mogelijk mensen op een zo kort mogelijke tijd helpen
Kapper Ivan Mees

De kapper heeft ook beslist om minder te brushen. "Een brushing neemt een half uur tijd in beslag. Daarom hebben we onze wekelijkse brushings allemaal geannuleerd.  Zo kunnen we plaats vrijmaken voor mensen die hun haar willen laten knippen en kleuren vooral. We willen zoveel mogelijk mensen op een zo kort mogelijke tijd verder helpen."

Is knippen niet moeilijker met een mondmasker op en handschoenen aan? Volgens Mees valt het allemaal wel mee. Het werd ook al op voorhand uitgetest in het salon: "Als je bijvoorbeeld een man aan het knippen bent en je wilt beginnen aan de oorpartij, dan doen we gewoon het elastiekje rond het oor los. We vragen dan aan de man om even zijn vinger op de zijkant van het mondmasker te houden en dan kan je gemakkelijk de zijpartij knippen. Als die gedaan is, doen we het rekkertje er gewoon weer rond. Dat is eigenlijk geen probleem."

Meest gelezen