Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Veroordeelde Trump-campagneleider Paul Manafort vrijgelaten uit vrees voor coronabesmetting

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump die tot ruim zeven jaar cel is veroordeeld wegens fraude, belastingontduiking en samenzwering, mag de rest van zijn straf thuis uitzitten. Zijn advocaten voerden aan dat Manafort door zijn leeftijd -hij is 71- en bestaande gezondheidsproblemen een hoog risico loopt om in de gevangenis te worden besmet met het coronavirus.  

De lobbyist Paul Manafort stond in 2016 enkele maanden aan het hoofd van verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij is een van de voormalige medewerkers van de president die werden vervolgd in rechtszaken die voortvloeiden uit het onderzoek naar mogelijke Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Manafort stond in maart vorig jaar terecht in twee rechtszaken: voor belastingontduiking en financieel gesjoemel enerzijds, en voor samenzwering tegen de Amerikaanse staat en beïnvloeding van een getuige anderzijds. De rechter oordeelde onder meer dat hij had gelogen over zijn lobbywerk voor de vroegere pro-Russische regering van Oekraïne, en dat hij miljoenen dollars had witgewassen. In totaal werd Manafort veroordeeld tot meer dan 7 jaar gevangenisstraf. 

Normaal gezien had hij pas eind 2024 moeten vrijkomen, maar zijn advocaten grepen de coronacrisis aan om een verzoek in te dienen om Manafort de rest van zijn straf in huisarrest te laten uitzitten. Ze voerden daarvoor aan dat Manafort door zijn leeftijd (71) en verschillende bestaande aandoeningen als hoge bloeddruk en hartproblemen tot een risicogroep behoort als het coronavirus zou uitbreken in de gevangenis waar hij verblijft. Dat is voor alle duidelijkheid op dit moment niet het geval. 

Michael Cohen en Michael Flynn

Tot dusver zijn wegens de corona-epidemie in de VS zo'n 2.500 gevangenen vrijgelaten om hun straf verder thuis uit te zitten. 

Ook Michael Cohen, nog een voormalige medewerker van Trump die werd aangeklaagd in het Rusland-onderzoek, werd eerder al vrijgelaten uit zijn cel voor huisarrest in New York. Cohen was de advocaat van Trump, die uiteindelijk begon mee te werken met het Rusland-onderzoek. 

En vorige week raakte bekend dat Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van  Trump die ook werd aangeklaagd in het Rusland-onderzoek, ontsnapt aan een vervolging. Het ministerie van Justitie laat de zaak tegen Flynn vallen.   

Meest gelezen