VOKA maakt zich zorgen over besparingen bij Brussels Airlines: "60.000 gezinnen financieel afhankelijk van luchthaven"

De bedrijven op en rond de luchthaven van Zaventem maken zich zorgen over de nieuwe besparingen bij Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij en de luchthaven zorgen voor heel wat werkgelegenheid in de provincie Vlaams-Brabant. Volgens VOKA zijn in de provincie in totaal 60.000 gezinnen voor hun inkomen afhankelijk van de luchthaven.

"Wij zijn zeer ongerust", vertelt Peter Van Biesbroeck van het Vlaams netwerk voor ondernemingen, VOKA. "De luchthaven is van groot belang voor heel België, maar zeker voor Vlaams-Brabant.  Het overgrote deel van de werknemers van de luchthaven komt uit Vlaams-Brabant."

60.000 gezinnen

Uit een studie van HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, blijkt dat in de provincie Vlaams-Brabant 60.000 gezinnen financieel afhankelijk zijn van de luchthaven. "Concreet werken er 23.000 mensen rechtstreeks op de luchthaven", vertelt Van Biesbroeck. "Daarnaast gaat het om 40.000 mensen die indirect verbonden zijn aan de luchthaven, zoals toeleveranciers, transportdiensten en poetsmaatschappijen. Dan zijn er ook nog eens mensen die indirect afhankelijk zijn van Brussels Airlines, zoals catering, beveiligingsdiensten."

Voor de mensen die hun job verliezen, is er werk in de regio, aldus van Biesbroeck. "Maar het probleem is dat door de coronacrisis ook veel andere bedrijven in moeilijkheden zijn gekomen." Toch ziet Van Biesbroeck de toekomst niet per definitie somber in. "Er is werkgelegenheid, het is gewoon belangrijk dat de crisis overwonnen wordt en dat er nu een financiering van overheid komt."

Achteruitlopen om beter te springen

Van Biesbroeck is ervan overtuigd dat het motto 'nu snoeien om te groeien' steek houdt. "Al is er dan wel op korte termijn een kapitaalinjectie nodig om de crisis te overleven. Maar een plan om te groeien voor de luchthaven ligt op tafel, dus, mits enkele maatregelen, is dat mogelijk. Of zoals de Fransen het zeggen: 'reculer pour mieux sauter'; we moeten eerst achteruitlopen om dan beter te springen."

Meest gelezen