Joe Biden (links) en Bernie Sanders (rechts) eerder dit jaar tijdens een tv-debat.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Biden wint voorverkiezing Nebraska, Sanders blijft op stembiljet staan om invloed op partijkoers te vergroten

De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft zoals verwacht de voorverkiezing in de staat Nebraska gewonnen. Biden is zo goed als zeker van zijn nominatie voor de Democraten, nadat zijn grootste uitdager Bernie Sanders begin april de handdoek in de ring heeft gegooid. Sanders blijft wel op de stembiljetten staan. Hij wil op die manier genoeg afgevaardigden binnenhalen om inhoudelijk te kunnen wegen op het programma van de partij.

Joe Biden, de voormalige vicepresident onder Barack Obama, haalde bijna 77 procent van de stemmen binnen in Nebraska. De linkse senator Bernie Sanders strandde op ongeveer 13 procent.

Met die uitslag pikte Biden weer minstens 20 afgevaardigden op voor de Democratische Conventie, die hem zo goed als zeker zal nomineren als de Democratische uitdager van de Republikeinse president Donald Trump. Biden heeft nu al 1.462 afgevaardigden achter zich. Voor de nominatie heeft hij er welgeteld 1.991 nodig.

Bidens grootste uitdager Bernie Sanders is begin april uit de race gestapt. Toch blijft zijn naam op de stembiljetten staan. Sanders hoopt op die manier nog voldoende afgevaardigden achter zich te krijgen om inhoudelijk te kunnen wegen op de Conventie. Daar komt ook de partijkoers en dus het programma van de presidentskandidaat aan bod.

Sanders' standpunten zijn in Amerikaanse termen duidelijk links, terwijl Biden veeleer de man van het centrum is en tot de gematigde vleugel van zijn partij behoort. Biden heeft Sanders al zeggenschap op de Conventie beloofd. Er zijn ook al gemeenschappelijke werkgroepen opgericht om aan een inhoudelijk concept te sleutelen. Het is de bedoeling om de partij op de Conventie weer te verenigen.

Eerste keer in stemlokalen in 5 weken tijd

De voorverkiezing in Nebraska was overigens de eerste voorverkiezing in stemlokalen sinds de omstreden voorverkiezingen in Wisconsin vijf weken geleden, in volle coronacrisis. Desondanks was het in veel stemlokalen opvallend stil, aangezien de overgrote meerderheid van de kiezers van de mogelijkheid gebruikmaakten om per brief te stemmen.

Meest gelezen