AFP or licensors

Vriendschap in tijden van corona: "Spreek ook over iets anders dan de quarantaine"

Hoe onderhouden we onze vriendschappen in tijden van corona? En hoe belangrijk zijn ze? De Brusselse journaliste Selma Franssen schreef het boek “Vriendschap in tijden van Eenzaamheid” dat plots weer erg actueel is geworden. 

Kans is groot dat je véél van je vrienden de afgelopen maanden amper hebt gezien. En dat is jammer, want vrienden hebben een grote impact op je mentale en fysieke gezondheid. Dat vertelt Selma Franssen die er onderzoek naar deed voor haar boek. “Contact met vrienden verlaagt ons stressniveau. De afwezigheid van vrienden, heeft ook een negatieve impact op onze gezondheid. Mensen die zich eenzaam voelen gaan sneller geneigd zijn om meer te gaan roken, drinken of ongezond te eten. Het stond onlangs ook in de krant, dat de Belg tijdens de lockdown meer rookt en drinkt. En ik moet eerlijk toegeven, ik ben ook al een paar keer naar de nachtwinkel geweest voor een fles wijn.”

Bij het onderhouden van vriendschappen is het belangrijk dat je elkaar in de ogen kunt kijken, dat gaat niet tijdens een social distance-
wandeling

Gelukkig kunnen we tijdens de crisis met elkaar in contact blijven via videogesprekken. Of tijdens een wandeling op anderhalve meter. Maar dat is toch niet hetzelfde, zegt de journaliste. “Bij het onderhouden van vriendschappen is het belangrijk dat je elkaar in de ogen kunt kijken. Bij zo’n social distance-wandeling is dat toch wel moeilijk. Via een scherm is ook niet hetzelfde. Je wil elkaars gezichtsuitdrukking goed kunnen zien, je wilt de intonatie van iemands stem horen. Dat gaat niet altijd zo goed via Zoom of Skype.”

Tips

Ventileren bij je vrienden mag zeker, benadrukt Franssen, maar probeer ook over andere dingen dan de crisis te praten. “Het contact met vrienden moet iets zijn waar je naar uitkijkt. Dus probeer zeker over iets anders te praten. Ik zie dat mensen erg creatief zijn. Ze videobellen tijdens het koken of sturen berichten terwijl ze van op afstand naar dezelfde serie kijken. Zo praat je even over iets anders dan die coronacrisis.” 

Meest gelezen