© Labunskiy Konstantin - creative.belgaimage.be

"Zet de ramen open en doe het wc-deksel naar beneden voor u doorspoelt": zo kan u risico op besmetting beperken

Waar loopt u de grootste kans om het coronavirus op te lopen? Tijdens een gesprek? Op de werkvloer? Na een toiletbezoek? Het is een prangende vraag nu de maatregelen langzaam versoepeld worden. Viroloog Steven Van Gucht geeft een aantal praktische tips: "Zet zoveel mogelijk ramen en deuren open en doe het deksel van het toilet naar beneden als je doorspoelt."

Nu de maatregelen stapje per stapje losgelaten worden, is dé grote vraag: waar loopt u het grootste risico om besmet te geraken met het coronavirus? "Het is belangrijk om goed te begrijpen waar de risico's zitten, waar mensen elkaar kunnen besmetten en welk contact meer risico inhoudt", benadrukt viroloog Steven Van Gucht tijdens de dagelijkse persconferentie. 

Het is belangrijk om goed te begrijpen waar de risico's zitten, waar mensen elkaar kunnen besmetten en welk contact meer risico inhoudt

Steven Van Gucht - viroloog

Het risico hangt af van twee factoren: de duur van het contact en de nabijheid. 

De risico's van ademen, praten en hoesten

"Het is zo dat 1 viruspartikel onvoldoende is om elkaar te besmetten. Van gelijkaardige virussen weten we dat je minstens enkele honderden of duizenden viruspartikels nodig hebt vooraleer iemand werkelijk besmet wordt."

Je hebt minstens enkele honderden of duizenden viruspartikels nodig vooraleer iemand werkelijk besmet wordt

Steven Van Gucht - viroloog

Wanneer we elkaar kruisen, op een veilige afstand van 1,5 meter en zonder te praten, daar is het risico dus "verwaarloosbaar". Iets riskanter wordt het volgens Van Gucht wanneer we een gesprek hebben dat enkele minuten duurt, waarbij we op minder dan 1,5 meter staan en waarbij we geen mondmasker dragen.

"Het risico wordt groter naarmate het contact langer duurt en intenser is. Wanneer iemand weinig virus uitscheidt, heb je al een langdurig contact nodig om besmet te kunnen worden."

Van Gucht geeft het voorbeeld van ademen. "Ook daar verspreiden we kleine hoeveelheden druppels. Maar dat gaat dan om enkele partikels per minuut. Om elkaar te besmetten, moet je dan al gauw meer dan een uur samen zijn. Dat kan bijvoorbeeld als we samen naar een film kijken of als we op dichte afstand samen werken."

En ook als we praten kunnen we druppels verspreiden - en dus virus. "Weliswaar veel minder dan hoesten of niezen, het duurt al snel enkele minuten. En als we luid praten, roepen of zingen scheiden we veel meer druppels uit dan wanneer we stil babbelen."

Hoesten of niezen, dat is een ander verhaal. "Bij 1 hoest of 1 nies van een besmette persoon komen er een miljoen partikels of meer vrij. Dat is voldoende om iemand of zelfs meerdere personen tegelijk te besmetten." Een mondmasker kan dan soelaas bieden. "Het dragen van zo'n masker vermindert het aantal druppels of vangt dat op en vermindert zo de besmettelijkheid." Al is het ook niet zaligmakend. "Druppels kunnen ontsnappen langs de zijkanten van het masker. Daarom is het zo belangrijk om thuis te blijven bij de minste symptomen."

Bij 1 hoest of 1 nies van een besmette persoon komen er een miljoen partikels of meer vrij

Steven Van Gucht - viroloog

Dé tip? "Ventilatie, ventilatie, ventilatie"

Wat zijn nu de plaatsen die het meeste risico inhouden? "De plaatsen waar we binnen zitten, met veel personen in een afgesloten ruimte met een slechte luchtcirculatie. Dus cafés, restaurants of de werkvloer."

En nog belangrijker: wat kunnen we daaraan doen? Van Gucht somt nog eens de klassieke regels op: "Niet met te veel mensen in één ruimte vertoeven, afstand houden, indien mogelijk een masker dragen. En nog een heel belangrijke tip: een goede ventilatie."

Dat betekent in de eerste plaats een "natuurlijke" ventilatie. "Zet zoveel mogelijk de ramen en deuren open. Dat wordt de komende maanden wel een stuk gemakkelijker in de zomer. Als het toch mechanische ventilatie is, zorg dan voor een voldoende hoog debiet, laat de ventilatie 24 op 7 draaien en zorg er vooral voor dat de lucht niet hercirculeert." Als u tips wil over een goede ventilatie, kan u terecht op deze site. 

Zet zoveel mogelijk de ramen en deuren open

Steven Van Gucht - viroloog

Pas op als u naar de wc gaat

Nog een laatste belangrijk aandachtspunt is het toiletbezoek. "Er is aangetoond dat het virus zich ook in kleine mate via uitwerpselen verspreidt. Daarom is het belangrijk dat je het deksel van de wc steeds naar beneden doet voor je doorspoelt, zeker bij toiletten in openbare ruimtes. Tijdens het doorspoelen, kunnen er immers wolken ontstaan die viruspartikels bevatten en het is belangrijk dat die in de pot blijven en niet de ruimte invliegen. Na een toiletbezoek moet je dan uitgebreid je handen wassen."

Doe het deksel van de wc naar beneden voor je doorspoelt

Viroloog Steven Van Gucht

Herbekijk hier de aanbevelingen en tips die het Nationaal Crisiscentrum meegeeft: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen