Radio 2

Waarom opnieuw geen misvieringen in de kerk toelaten, eventueel zonder communie

Deken Dirk De Gendt, die verantwoordelijk is voor een reeks Vlaams-Brabantse parochies ten noorden van Brussel,  vraagt zich af of het niet mogelijk is om weer misvieringen in de kerk toe te laten. Gezien het beperkt aantal mensen dat een mis bijwoont, moet het mogelijk zijn om een veilige afstand te respecteren. Het enige probleem is de communie. De Gendt denkt  aan misvieringen zonder communie. Dan is er geen besmettingsgevaar.

Deken De Gendt reageert op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.  Die bepaalde dat begrafenissen en huwelijken vanaf maandag door maximaal 30 mensen mogen worden bijgewoond.  Tot nog toe mochten slechts vijftien mensen op een begrafenis aanwezig zijn. En voor de huwelijken was de maatregel nog strenger. 

Blij

"Ik ben blij met de nieuwe maatregel", zegt De Gendt. "Op bepaalde begrafenissen", aldus de deken, "kon slechts een deel van de directe familie aanwezig zijn." Alle huwelijken die nu moesten plaatsvinden in de parochies van De Gendt zijn uitgesteld. "Mensen verkiezen later te trouwen omdat ze nu, in deze coronaperiode, geen feest  mogen organiseren." Het verbod op recepties, feesten of koffietafels is nog altijd van kracht.

misvieringen

Deken Dirk De Gendt hoopt dat binnenkort ook misvieringen in de kerk opnieuw mogelijk zullen zijn. "Onze kerken zijn groot genoeg om op een veilige manier misvieringen te laten plaatsvinden", zegt De Gendt. "Het  aantal mensen dat een mis bijwoont is beperkt. In een groot kerkgebouw is het dan ook niet zo moeilijk om de veilige afstand te respecteren. Het enige probleem is de communie. Eventueel houden we misvieringen zonder communie voor de gelovigen. Dan is er geen besmettingsgevaar." Volgens De Gendt willen veel gelovigen weer een echte misviering bijwonen. "Kijken via livestream vinden ze afstandelijk", zegt De Gendt.   

Meest gelezen