Google Streetview

Parochiemedewerkers Westrode krijgen cursus kerkklok luiden: "Als je te hard aan touw trekt, gaat het stuk"

De parochiemedewerkers van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk in Westrode bij Wolvertem krijgen binnenkort een opleiding over hoe je best de kerkklok luidt. Een paar jaar geleden ging de koord stuk, waardoor de klok een tijd lang niet meer gebruikt kon worden. Om gelijkaardige problemen in de toekomst te vermijden komt er nu een kleine cursus.

"Als je te hard aan de koord van de klok trekt, dan komt het touw naast de richel te liggen en moet alles hersteld worden", vertelt federatiepastoor Jan Lagae. "Dat gebeurt wel vaker bij klokken. Bij grote klokken moet je stevig trekken, maar wij hebben maar een klein klokje. Als je daar te veel kracht op zet, krijg je problemen. Een paar jaar geleden is het systeem daardoor stuk gegaan en heeft onze klok dus lang niet meer geluid." Dat wil de kerk in de toekomst vermijden, vandaar het idee voor een cursus.

De klok luidt weer in Westrode

Een paar jaar geleden brak de koord van de klok, maar die is intussen hersteld. Via een hoogtewerker werd een nieuwe koord geïnstalleerd. Ook de galmplanken werden tegelijkertijd hersteld en vernieuwd en ook het hout van de toren werd in één adem behandeld. Een aantal parochianen misten hun klok, maar vanaf nu zal die opnieuw geluid worden bij uitvaarten, doopsels en andere vieringen. Vroeger was het ook de gewoonte dat de klok een sterfgeval in de parochie aankondigde. Mogelijk wordt ook die traditie weer opgenomen.

Radio 2

Meest gelezen