BELGA

Ben Weyts in de bres voor katje Stabroekse studente: "Diertje doden is onwettig"

Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een aangetekende brief verstuurd naar zijn federale collega Denis Ducarme (MR) omtrent een katje van een studente uit Stabroek. Het diertje werd uit het buitenland meegenomen, maar dat gebeurde niet volgens de juiste procedure. Het FAVV wil daarom het katje euthanaseren, maar daar is Weyts het niet mee eens. "De studente heeft een fout gemaakt, maar dat moet het beestje niet met zijn leven bekopen."

De studente moest door de coronacrisis enkele weken geleden plots vertrekken uit Peru, waar ze haar stage deed. Ze had haar katje dat ze daar had geadopteerd, meegenomen naar België. Het dier had al wel een vaccin gekregen tegen hondsdolheid maar had daarna geen 3 maanden in afzondering gezeten, wat tegen de regels is.

Het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, vindt dat een te groot risico en wil de kat laten inslapen. Gisteren is er zelfs een huiszoeking gebeurd bij de studente thuis, maar zij heeft het katje ondertussen ergens anders ondergebracht en verstopt.

 

Het diertje meteen euthanaseren is onwettig

Minister Ben Weyts (N-VA)

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is niet tevreden met de huidige gang van zaken. "De studente heeft een fout gemaakt en moet daarvoor boeten, maar dat betekent niet dat daarom het diertje dood moet", zegt hij bij Radio 2 Antwerpen. "Ik stel vast dat er gigantisch veel mensen en middelen worden ingezet - zelfs een huiszoeking - om een kat op te sporen. Dat is niet alleen onnodig, maar ook onwettig."

"Volgens de Europese wetgeving moet het katje eerst teruggestuurd proberen te worden. Als dat niet kan - zoals hier het geval is - dan moet het vervolgens in quarantaine geplaatst worden. Enkel als die opties niet kunnen, mag men pas overgaan naar euthanasie." 

Aangetekende brief

Volgens Ben Weyts zouden er elk jaar tussen de 50 à 100 dieren ondoordacht mee naar ons land gebracht worden. "Ik ben nogal verontrust door deze casus. Gaat het FAVV achter al die dieren aan om ze meteen te euthanaseren?"

Weyts heeft nu een aangetekende brief geschreven naar minister Denis Ducarme (MR), bevoegd voor het voedselagentschap, met daarin de Europese regelgeving. "Ik hoop dat het FAVV ingaat op de vraag om de kat alsnog in quarantaine te plaatsen en dus niet te euthanaseren."

Meest gelezen