Radio 2

Vernieuwd kunstencentrum Z33 in Hasselt kan eindelijk open: "Met bezoeken op afspraak"

Kunstencentrum Z33 in Hasselt is klaar om volgende week officieel open te gaan. De opening van de nieuwe spectaculaire tentoonstellingsvleugel kon twee maanden geleden niet plaatsvinden door de coronacrisis. Het grote openingsfeest werd afgelast. Nu gaat Z33 in mineur weer open en zal je eerst een afspraak moeten maken om binnen te geraken.

De musea mogen volgende week opnieuw open. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Voor kunstencentrum Z33 in Hasselt is dat meteen de echte heropening in lange tijd, want het museum was even dicht voor verbouwingen en de bouw van een nieuw gedeelte. Twee maanden geleden stond er een groot openingsfeest gepland voor de nieuwbouw, ontworpen door de Italiaanse architecte Francesca Torzo, maar net toen brak het coronavirus uit. "Met het hele team keken we uit naar de opening op 14 maart", vertelt Veerle Ausloos. "Ook heel wat bezoekers en Hasselaars wilden het nieuwe Z33 ontdekken, maar het mocht niet zijn."

Je kan het gebouw als bezoeker nu even voor jezelf hebben
Veerle Ausloos van Z33

Maar nu zijn ze dus helemaal klaar voor de officiële opening. Het museum wordt momenteel volledig coronaproof gemaakt, zodat de bezoekers veilig kunnen langskomen. Al zal een museumbezoek er nu wel iets anders uitzien: "Je zal hier de komende weken niet zomaar binnen of buiten kunnen wandelen. Er wordt volop gewerkt aan een online reservatiesysteem."

"Het wordt een bezoek op afspraak", gaat Ausloos verder. "Per 20 minuten wordt een bezoeker of enkele bezoekers uit dezelfde bubbel binnengelaten. Dan kan je voor meer dan een uur een bezoek brengen aan het gebouw en de tentoonstellingen. Waar het anders een opening met een massa volk ging zijn, kan je het gebouw nu als bezoeker even voor jezelf hebben. Je kan het museum helemaal alleen ontdekken en moet het niet delen met honderden mensen op hetzelfde moment. Dat is ook wel een mooie ervaring."

Geen interactieve installaties

In het kunstencentrum staat veel actuele kunst, al is het voorlopig nog even wachten op de interactieve installaties. "Normaal moet je als bezoeker soms iets doen om een actie te krijgen of om iets te zien, maar dat mag nu niet door het coronavirus", besluit Ausloos. Maar geen paniek: "Er gaat nog altijd genoeg kunst te zien zijn!"

Beluister hier het volledige gesprek met Veerle Ausloos van Z33:

Radio 2

Meest gelezen