Zoektocht naar vijfde verdronken surfer gaat door in Nederland

In Nederland zoekt Defensie naar de stoffelijke resten van een vijfde surfer die is verdronken in Scheveningen. Het lichaam werd gisteren nog even gezien, maar de brandweer kon er niet bij. De lichamen van vier andere surfers werden wel al geborgen. De surfers kwamen in de problemen door een combinatie van harde noorderwind en een uitzonderlijk dikke laag zeeschuim. Dat schuim wordt nu onderzocht. 

De vijf dodelijke slachtoffers maakten deel uit van een groep ervaren surfers die maandagavond op zee in de problemen kwam. Twee lichamen werden dezelfde avond geborgen, gisteren werden twee andere lichamen uit het water gehaald. 

Het lichaam van het vijfde dodelijke slachtoffer, een jongeman van 23 uit Delft, werd gisteren gezien, maar dreef weg voor het kon worden geborgen. Het werd door de stroming en golven meegevoerd.

Defensie zoekt vandaag voort naar het lichaam van de vijfde surfer en zet daarbij technische middelen in om onder water te zoeken. 

De toedracht van het ongeluk is nog niet geheel duidelijk. Op het moment dat de surfers in de problemen kwamen, stond er een harde noordenwind en lag er een uitzonderlijke dikke schuimlaag op het water. Op sommige plekken was die 3,5 meter dik. 

Schuim wordt onderzocht

Het zeeschuim wordt onderzocht door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). "We zijn hier nog niet eerder mee geconfronteerd, dus willen we alles uitsluiten", zegt onderzoeker Katja Philippart van het NIOZ bij de Nederlandse omroep NOS. 

De onderzoekers denken dat het gaat om Phaeocystis globosa: zeeschuim dat in deze tijd van het jaar bloeit. "Hierbij komt als restproduct eiwit vrij en krijg je slijmerig water. Als er dan harde wind staat, dan klopt dat op. Eigenlijk net zoals je melk opschuimt voor koffie."

De onderzoekers willen nagaan of het inderdaad om die schuimalg gaat en de omstandigheden bekijken waarin zoveel schuim kon ontstaan.

Meest gelezen