Videospeler inladen...

"Aanslag op onze kraamkliniek in Kaboel is monsterlijk": VRT NWS spreekt met adjunct-directeur Artsen Zonder Grenzen

“De aanslag op onze kraamkliniek in Kaboel is monsterlijk." Dat zegt Pierre Mendiharat, adjunct-directeur Operaties van Artsen Zonder Grenzen in Parijs, in een gesprek met VRT NWS. "Aanslagen op burgers en medici zijn altijd al afschuwelijk, maar als je dan denkt aan een kraamkliniek, waar baby’s en hun moeders zijn, dan is dat nog erger."

Op dinsdag 12 mei bestormden gewapende mannen vermomd als politieagenten een ziekenhuis in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan. Daar vielen ze zwangere vrouwen, moeders, baby’s en medisch personeel aan in de kraamkliniek van Artsen Zonder Grenzen. Daarbij zouden ook explosieven tot ontploffing zijn gebracht. De veiligheidstroepen waren snel ter plaatse waarop een vuurgevecht ontstond van ongeveer twee uur lang. 

Bekijk hier het gesprek met Pierre Mendiharat (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Onduidelijkheid aantal doden

Over het aantal doden is er nog geen duidelijkheid, maar de tol is sowieso hoog. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er al minstens 24 mensen om het leven gekomen, onder wie baby’s, moeders en verpleegkundigen. Dat cijfer kan nog oplopen. 

“Er heerst een complete chaos", zegt Mendiharat in een gesprek met VRT NWS. "Er zijn veel mensen omgekomen. We kennen het exacte aantal doden niet. Het is niet gemakkelijk om correcte informatie te krijgen omdat de gewonden naar verschillende ziekenhuizen zijn overgebracht. Het aantal slachtoffers wordt nog vastgesteld door de autoriteiten en de lijken worden nog geïdentificeerd door de families. Wat we wel zeker weten is dat er veel patiënten van de kraamkliniek zijn gedood."

Eenheid voor pasgeborenen © Artsen zonder Grenzen / Frederic Bonnot

Internationale hulpverleners

In het ziekenhuis werken ook verschillende internationale hulpverleners. “Er werkten zes internationale medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in de kraamkliniek op het moment van de aanval, maar zij zijn er levend uitgekomen. Net zoals de meerderheid van het Afghaanse personeel, hebben zij zich kunnen verstoppen in bepaalde kamers van de kraamkliniek die voorzien zijn voor dergelijke aanvallen. Ik vrees wel dat één van onze Afghaanse collega’s is gedood. Of zelfs twee. Maar dat kunnen we nog niet bevestigen.” De medische activiteiten in de kraamkliniek zijn voorlopig opgeschort.

Nog niet opgeëist

Aanslagen op ziekenhuizen en medische hulpverleners zijn sinds 2017 sterk toegenomen in Afghanistan. Zowel terreurgroep IS, de taliban als de nationale Afghaanse veiligheidstroepen zijn schuldig aan het doden van medisch personeel en patiënten. 

Bekijk hier een verslag uit "Het Journaal" over de aanslag (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In de wijk Dasht-e Barchi, waar het ziekenhuis gelegen is, wonen voornamelijk Hazara Afghanen. Dat zijn sjiieten, een moslimminderheid in het land. Zij worden verketterd en vaak aangevallen door de soennitische terreurgroep Islamitische Staat Khorasan (ISK), de lokale tak van terreurgroep IS.

Khorasan is de historische naam van het gebied dat Centraal-Azië, het huidige Iran, Pakistan en Afghanistan omvat. Deze groepering is sinds 2015 actief en is bezig met zijn uitbreiding. Toch hebben zij de aanslag tot nu toe nog niet opgeëist. 

Afdeling van de kraamkliniek © Artsen zonder Grenzen / Frederic Bonnot

“In Afghanistan zijn verschillende groeperingen en milities aan het vechten en we weten op dit moment nog niet wie de aanslag gepleegd heeft omdat de verantwoordelijkheid door niemand is opgeëist. We wachten daarop zodat we verder onderzoek kunnen verrichten,” aldus Mendiharat.

Een nieuw offensief?

Nog op dinsdag blies een terrorist zichzelf op tijdens een begrafenis in de oostelijke provincie Nangarhar. De taliban, die in februari een vredesovereenkomst ondertekenden met de Verenigde Staten, hebben de betrokkenheid bij beide aanvallen ontkend. De aanslagen dreigen de besprekingen tussen de Afghaanse regering en de taliban verder te bemoeilijken.

President Ashraf Ghani van Afghanistan riep intussen het leger op om actief op te treden tegen het geweld en geen defensieve positie in te nemen. 

Auto van Artsen zonder Grenzen op de parkeerplaats © Artsen zonder Grenzen/Frederic Bonnot

Meest gelezen