Limburg.net

Afvalmonitor moet gemeenten in Limburg helpen in de strijd tegen zwerfvuil

In de 42 gemeenten in Limburg en in Diest in Vlaams-Brabant kan voortaan het gebruik van de afvalbakken digitaal worden opgevolgd. Daarvoor heeft afvalintercommunale Limburg.net vandaag in Pelt zijn "Afvalmonitor" gelanceerd, gebaseerd op een proefproject in vijf gemeenten.

De Afvalmonitor helpt gemeenten niet alleen om hun openbare vuilnisbakken beter en eenvoudiger in kaart te brengen, maar maakt het ook mogelijk om alle ledigingen, problemen en eventuele misbruiken te registreren en op de voet te volgen. In een eerste fase moeten gemeentepersoneelsleden daarvoor de QR-code op de vuilnisbak inscannen. Daarbij wordt ook informatie ingegeven zoals de vullingsgraad van de vuilnisbak, of er huisvuil inzit en of er eventueel zwerfvuil rond ligt. In een volgende fase worden alle vuilnisbakken uitgerust met een chip, zodat vanop afstand kan gezien worden of ze moeten leeggemaakt worden. 

Zwerfvuil aanpakken

"Zowat alle gemeentebesturen klagen over zwerfvuil en we kregen dan ook uit heel wat gemeenten de vraag of we geen systeem konden ontwikkelen om dat probleem aan te pakken. Vuilnisbakjes spelen daarbij een belangrijke rol. Er moeten er genoeg zijn, van voldoende grootte en op de juiste plaatsen. Maar het mogen er ook weer niet teveel zijn, want dan verleiden ze om er huishoudelijk afval in te dumpen," zegt voorzitter Luc Wouters van Limburg.net.

Met de chip checken op afstand

Met de steun van Vlaio werkte Limburg.net daarom een systeem uit waarmee elke stad of gemeente de openbare vuilnisbakken precies in kaart kan brengen en daarna per lediging kan bijhouden wat er in en rond elke vuilnisbak gebeurt. Pelt, Hechtel-Eksel, Hasselt, Bilzen en Lummen hebben proefgedraaid en hielpen zo de Afvalmonitor te ontwikkelen. Nu kunnen alle gemeenten aangesloten bij Limburg.net het systeem invoeren. De informatie zal ook gebundeld worden, om patronen te ontdekken. Samen met S-Lim (Smart Region Limburg) bekijkt Limburg.net achteraf hoe de tool kan ingezet worden in de strijd tegen sluikstorten.

Meest gelezen