Radio 2

Basisschool in Destelbergen volledig coronaveilig: "De kinderen kunnen zelfs in hun bubbel apart naar het toilet gaan"

Morgen gaan de scholen opnieuw open, dat betekent dat er vandaag nog veel voorbereidingswerk was in de scholen om ervoor te zorgen dat leerlingen en leerkrachten op een veilige manier kunnen starten. Maar een school coronaveilig maken is veel werk, ondervinden ze in school Pius X in Destelbergen. “Het brengt wel wat stress en veel uren werk met zich mee, maar het komt zeker goed”, klinkt het.

Op basisschool Pius X zitten normaal 440 leerlingen en kleuters. Om alles op een veilige manier te laten verlopen, werkt ieder leerjaar met een pilootdag. “Zo starten morgen 44 kinderen uit het zesde leerjaar, maandag komen enkel 40 leerlingen uit het eerste leerjaar en dinsdag starten dan 40 andere leerlingen uit het tweede. Pas na Hemelvaart combineren we leerjaren”, vertelt zorgcoördinator Anne. 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Draaiboek

Alle scholen kregen een draaiboek van de overheid waar maatregelen in beschreven staan. Zo kan er op een veilige manier lesgegeven worden. “We voorzien telkens bubbels van een tiental leerlingen, waardoor de klassen gehalveerd worden. Hierdoor zijn bijna alle lokalen bezet. Maar zo heeft iedere leerling dan wel zeker 2,20 meter afstand met de anderen”, legt Anne uit. 

We zorgen ervoor dat iedere bubbel apart naar het toilet kan gaan
Leerkracht Ruben van basisschool Pius X in Destelbergen

Aparte vakken op de speelplaats

Maar om de school volledig coronaveilig te maken is veel werk: “We hebben er al heel veel tijd in gestoken”, vertelt leerkracht Ruben. “De speelplaats is opgedeeld in vakken waarbij ieder groepje leerlingen een eigen vak heeft. Zo komen bubbels niet fysiek met andere bubbels in contact. We zorgen ervoor dat ieder groepje apart naar de toiletten kan gaan en we hebben ook een handenwasmomentje voorzien. De speeltijd in de namiddag valt weg, daarom krijgt ieder klasje een apart beweegmomentje. Er komt heel veel bij kijken, maar we zien er wel naar uit om alle kinderen terug te zien. We hebben ze echt gemist!”

kasto80

Meest gelezen