2 op de 3 Belgische holebi's durven niet hand in hand over straat: "Als je niet LGBTI bent, sta je daar niet bij stil"

Twee op de drie LGBTI-personen (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersexual) in ons land durven niet hand in hand over straat te lopen. Dat toont een Europese studie van het Bureau voor de Grondrechten aan. Toch behaalde België dit jaar opnieuw de tweede plaats in de Rainbow Europe Index. Dat is een ranglijst die jaarlijks de rechten van holebi's, transgenders en intersekse personen in alle Europese landen evalueert. "België moet haar voortrekkersrol op vlak van LGBTI-rechten in Europa blijven opnemen", roept çavaria-woordvoerder Stijn Depoorter op.

Het is voor het derde jaar op rij dat België de tweede plaats behaalt in de Rainbow Europe Index. Malta blijft met 89 procent de Europese leider. Wat opvalt is dat de Belgische score stagneert en zelfs lichtjes daalt terwijl andere landen het steeds beter doen. Zo behaalde ons land in 2018 nog 79 procent, maar daalt die score nu naar 73 procent. Dat maakt dat we dit jaar de tweede plaats met Luxemburg delen. Denemarken en Noorwegen volgen in ons kielzog.

Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+-mensen en koepel van LGBTI+-organisaties, roept beleidsmakers op om die stagnering ernstig te nemen. “Stilstaan is eigenlijk een beetje achteruitgaan. België moet haar voortrekkersrol op vlak van LGBTI-rechten in Europa blijven opnemen. Anders dalen we volgend jaar in de ranking”, zegt çavaria-woordvoerder Stijn Depoorter

Opboksen tegen vooroordelen

Hoewel we juridisch goed scoren, toont een recente studie van het Europees Bureau voor de Grondrechten aan dat er nog veel werk aan de winkel is, op vlak van de maatschappelijke aanvaarding van de LGBTI's in ons land. Van de 2.686 Belgische respondenten gaf bijna de helft aan dat ze het voorbije jaar zijn lastiggevallen omwille van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Meer dan 60 procent durft niet zichzelf te zijn in publieke ruimtes uit angst om bedreigd te worden. Een op de drie vermijdt daarom zelfs bepaalde plaatsen, zoals het openbaar vervoer. Uit het onderzoek blijkt ook dat nog altijd heel wat mensen niet uit de kast komen op de werkvloer.

 “De cijfers tonen aan dat LGBTI-personen dagelijks blijven opboksen tegen vooroordelen. Ze maken discriminatie en geweld mee en voelen zich daardoor minder goed in hun vel. Als je niet LGBTI bent, sta je bij zoiets helemaal niet stil”, zegt Depoorter. Twee op de drie LGBTI’s durven ook zelden of nooit hand in hand over straat lopen met hun partner.

De cijfers tonen aan dat LGBTI-personen dagelijks blijven opboksen tegen vooroordelen. 

Stijn Depoorter

Focus op welzijn

Çavaria zal de komende jaren inzetten op het verhogen van het welzijn van LGBTI-personen in het gezin, op de werkvloer en in het onderwijs. Bovendien wil de organisatie in de toekomst nauw samenwerken met de welzijns- en gezondheidssector. Zo streven ze ernaar gender- en heteronormen te doorbreken, zodat LGBTI-personen zich meer aanvaard voelen in de samenleving. 

 “Iedereen kan een LGBTI-bondgenoot zijn, door aan te tonen dat je ons accepteert en door te reageren als je merkt dat iemand wordt gediscrimineerd. Zo zorgen we er samen voor dat België niet enkel op papier sterk scoort, maar dat het ook in de praktijk werk maakt van een beter welzijn en een hogere weerbaarheid bij LGBTI’s”, zegt Depoorter. Hij benadrukt daarom dat er het hele jaar door nood is aan solidariteit, van de samenleving én de beleidsmakers. 

Nu zondag, 17 mei, is het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie, ook wel IDAHOT genoemd. Het is dan 30 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Voor het tweede jaar op rij zullen alle Vlaamse steden en gemeenten die dag de regenboogvlag uithangen. Zo betuigen ze zichtbaar hun steun aan de LGBTI-beweging.  

Meest gelezen