Ten Kapittelberg

Coronacrisis treft Herselts wijndomein: stockageprobleem door stilvallen horeca

Bij het wijndomein Ten Kapittelberg in Herselt zitten ze met een stockageprobleem. Door de coronacrisis kunnen mensen geen wijn meer komen drinken op hun domein en ook de horecazaken kopen geen wijn meer, omdat ze gesloten zijn. “Onze ketels zitten nog vol, maar in september komt de nieuwe oogst er al aan. Wat moeten we daarmee doen?”, vraagt Jan Willekens van Ten Kapittelberg zich af op Radio 2 Antwerpen.

“De voorbije twee jaar hadden we telkens een prachtige oogst van goede kwaliteit”, vertelt Jan Willekens van wijndomen Ten Kapittelberg bij Radio 2 Antwerpen. Maar door die goede oogst, komen ze nu in de problemen. “Onze ketels zitten nog helemaal vol en we vullen momenteel geen flessen, omdat ze niet verkocht worden.”

Ik heb het gevoel dat mensen minder bezig zijn met wijn, omdat ze door de coronacrisis wel andere zorgen aan hun hoofd hebben

Jan Willekens, wijndomein Ten Kapittelberg

Op het domein bevindt zich een wijnschuur waar fietsers en wandelaars geregeld iets komen drinken. “Daar verkopen wij normaal 80 procent van onze wijn, maar dat gaat nu niet door de coronacrisis”, vertelt Willekens. “De overige flessen verkopen we normaal aan horecazaken van de provincie Antwerpen tot aan de kust, maar ook zij kopen niets omdat ze momenteel gesloten zijn.”

In september moet er opnieuw geoogst worden, al is er voor die druiven voorlopig geen plaats. “Onze ketels zitten nog vol, dus wat moet er met die nieuwe oogst gebeuren?” vraagt Willekens zich af. “Ik mag niets verkopen op het wijndomein, omdat het normaal een horecazaak is. Ik heb ook het gevoel dat mensen minder bezig zijn met wijn, omdat ze door de coronacrisis wel andere zorgen aan hun hoofd hebben.”

Dubbele voorraad is geen oplossing

Om de nieuwe druiven op te vangen, denkt Willekens erover om extra vaten bij te kopen, al is dat niet meteen een oplossing voor het probleem. “Door die extra vaten, creëren we een dubbele voorraad en dan verschuift het probleem naar de komende twee jaar. Voor de extra voorraad zoek je nieuwe klanten. Die willen het jaar daarop ook onze wijn kopen, maar die hebben we dan niet meer, omdat we terugvallen op een normale oogst. Hopelijk vinden we snel een vaccin tegen het coronavirus, zodat we in de zomer weer op het terras kunnen genieten van een goed glas wijn.”

Meest gelezen