Stad Mechelen

30 jaar oude boom in Mechelen verplaatst voor komst winkelcentrum

In Mechelen is een 30 jaar oude Esdoorn verplaatst voor de komst van een winkelcentrum. De boom werd bewust niet gekapt, maar krijgt een nieuwe plaats in het project. “Het is belangrijk om bij het ontwikkelen van een terrein te vertrekken van het leven dat er al is”, zegt Mechels schepen Patrick Princen (Groen).

In Mechelen wordt momenteel gewerkt aan een nieuw winkelcentrum, Malinas. Er zullen tien winkels onderdak vinden en het komt vlakbij de afrit van Mechelen-Noord. Op het terrein waar het winkelcentrum komt, staan enkele bomen. Er werd beslist om deze bomen niet te kappen, maar deel te laten uitmaken van het winkelcentrum.

Ook eiken verplaatst

“Het is belangrijk om bij het ontwikkelen van een terrein te vertrekken van het leven dat er al is”, zegt Mechels schepen Patrick Princen (Groen). “Zo hebben we al eerder een twintigtal eiken verplaatst die spontaan op het terrein waren gegroeid. Zij zullen de boorden van het terrein vormen.”

Ook een Esdoorn van 30 jaar kreeg vandaag een ander plaatsje op het terrein. Al was het wel een hele klus om deze boom te verplaatsen, aangezien hij zo’n 20 meter hoog is en 60 tot 70 ton weegt. De voorbije dagen werd de kluit vrij gegraven en werden er voor het transport stalen rijplaten onder getrokken en aan elkaar gelast. De verplaatsing over een afstand van zo’n 100 meter duurde nog geen tien minuten.

Meest gelezen