Een schoolgebouw doet dienst als schuilplaats tegen tyfoon Vongfong.
AFP or licensors

Evacueren in tijden van corona: eerste tyfoon van het seizoen plaatst Filipijnse overheid voor dilemma

Op de Filipijnen, in Zuidoost-Azië, zijn tienduizenden mensen geëvacueerd wegens de komst van een krachtige tyfoon, de eerste van het seizoen. De tyfoon plaatst de overheid voor een dilemma, want ook op de Filipijnen gaat het coronavirus rond en moeten mensen thuis blijven en afstand bewaren.

De tyfoon Vongfong kwam rond de middag plaatselijke tijd aan land in San Policarpo, in de provincie Oost-Samar, in het oosten van het land. Grote schade is nog niet gemeld, maar op sommige plaatsen is de stroom wel uitgevallen. De komende dagen zal de tyfoon vermoedelijk in noordwestelijke richting over de eilandengroep trekken, met verwachte windsnelheden van 150 tot 185 kilometer per uur.

Op het vermoedelijke pad van Vongfong liggen enkele dichtbevolkte provincies. De overheid heeft daarom tienduizenden mensen in veiligheid gebracht, maar wordt daarbij voor een ingewikkeld dilemma geplaatst. Want ook op de Filipijnen is het coronavirus aanwezig. Mensen moeten er normaal verplicht thuis blijven en ook daar gelden regels omtrent afstand bewaren. Tot op heden zijn meer dan 11.600 besmettingen en zo'n 770 doden gerapporteerd. (De tekst gaat voort onder de foto.)

AFP or licensors

In "normale" tijden van natuurgeweld worden grote groepen mensen samengebracht in sporthallen of overheidsgebouwen die bestand zijn tegen hevige wind, maar in coronatijden zou dat eigenlijk niet mogen. De overheid zoekt daarom naar oplossingen om de bevolking tegen beide gevaren te beschermen: een veilige schuilplaats tegen de tyfoon en toch zo maximaal mogelijk beschermd zijn tegen het virus.

Gebruikten we vroeger 10 schoolgebouwen, dan hebben we er nu 20 nodig om de geëvacueerden op te vangen conform de regels omtrent afstand bewaren

Provinciegouverneur Edwin Ongchuan

Zo probeert ze de schuilplaatsen niet te veel te bevolken. De gouverneur van Noord-Samar vroeg daarom om dubbel zoveel scholen in zijn provincie om te vormen tot schuilplaats, om zowat 80.000 bewoners uit het kustgebied in de provincie onder te brengen. "Gebruikten we vroeger 10 schoolgebouwen, dan hebben we er nu 20 nodig om de geëvacueerden op te vangen conform de regels omtrent afstand bewaren", legt gouverneur Edwin Ongchuan uit aan het Amerikaanse persagentschap AP.

In sommige gemeenten is er echter amper plaats. In Jipapad bijvoorbeeld, een gemeente in Oost-Samar die omringd is door bergen, tussen twee rivieren ligt en daardoor enorm vatbaar is voor aardverschuivingen en overstromingen, zijn een school en het gemeentehuis de enige twee schuilplaatsen waar de zowat 8.000 inwoners terechtkunnen. "Dan wordt het heel ingewikkeld", vertelt burgemeester Benjamin Ver aan AP. De burgemeester, toevallig ook de enige dokter in de afgelegen gemeente, heeft daarom naar eigen zeggen genoeg mondmaskers aangeschaft om de inwoners toch zoveel mogelijk te beschermen. (De tekst gaat voort onder de foto.)

AFP or licensors

Van schuilplaats naar quarantaine naar schuilplaats

In sommige provincies zijn alle gebouwen die in het tyfoonseizoen dienst doen als schuilplaats, tijdens deze coronapandemie overigens omgebouwd tot quarantaineplaatsen met medisch materiaal, in het geval van een mogelijke uitbraak. Mogelijk zullen die nu opnieuw omgevormd moeten worden tot schuilplaatsen als grote groepen mensen moeten schuilen voor de tyfoon.

Hoofdstad Manilla zou wellicht grotendeels gespaard blijven van de tyfoon. Al waarschuwt de overheid wel dat tenten die in de hoofdstad gebruikt worden als tijdelijke medische posten, door de hevige wind beschadigd kunnen worden en dus het best weggehaald worden.

De Filipijnen krijgen jaarlijks een twintigtal tyfoons en stormen over zich heen. De eilandengroep is ook zeer gevoelig voor vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Het dichtbevolkte en verpauperde oostelijke eiland Samar, waar de tyfoon vandaag aan land ging, werd in 2013 nog verwoest door tyfoon Haiyan. Meer dan 7.300 mensen kwamen om of raakten vermist. Volledige dorpen werden van de kaart geveegd en schepen werden tot ver landinwaarts gesleurd. Meer dan 5 miljoen mensen raakten hun huis kwijt.

Meest gelezen