foto: Radio 2

Evenveel glas opgehaald als tijdens eindejaarperiode: "We moeten glasbollen vaker ledigen"

Sinds de coronacrisis is er een duidelijke stijging van het afval dat wordt opgehaald, de opvallendste stijging is er bij de glasbollen, Bij Ecowerf, dat afval ophaalt in het oosten van Vlaams-Brabant, zien ze een stijging van maar liefst 30 procent. “We halen evenveel glas op als in de eindejaarsperiode”, klinkt het.   

Ecowerf staat in voor de afvalophaling in 27 gemeenten in het oosten van Vlaams-Brabant, goed voor 435.000 inwoners. Sinds de coronacrisis merkt Ecowerf dat er meer afval wordt opgehaald. “In alle afvalstromen die we ophalen is er een stijging. Dat is zo voor huisvuil, voor GFT, PMD en zachte plastic. De grootste stijging zien we echter bij het glas dat naar de glasbollen gebracht worden”, zegt Jos Artois van Ecowerf. “Ik denk dat de belangrijkste oorzaak is dat mensen thuis blijven, alle cafés en restaurants zijn gesloten.  Mensen gebruiken veel meer producten en verpakkingen, er wordt ook meer gedronken. De thuisconsumptie is gewoon veel groter.”

We moeten de glasbollen vaker gaan ledigen
Jos Artois, Ecowerf

“Als we de hele periode van de lockdown bekijken dan is er bij het glas een stijging van 30 procent”, zegt Jos Artois. “Normaal ledigen wij de glasbollen om de veertien dagen, nu moeten we vaker ledigen. We doen dat zeker op kritische punten, dat zijn vooral de glasbollen die op parkings van grootwarenhuizen staan. In de paasvakantie hebben we nog meer opgehaald, toen was er een piek van 600 ton op twee weken. Dat is vergelijkbaar met de piek in de eindejaarsperiode.”

Dankjewel aan sorteerders

Ook bij de roze zak, waar de zachte plastic in mag, ziet Ecowerf een enorme stijging. “Dat gaat in totaal om 25 procent meer, dus zowel de ophaling aan huis als de inzameling op recyclageparken. Bij PMD zien we een stijging van 10 procent, huisvuil met 10 procent en GFT 18 procent”, aldus Jos Artois.

Alle huis-aan-huis ophalingen in de Ecowerfregio zijn de voorbije weken kunnen doorgaan, ook alle voorziene ophalingen op aanvraag (grofvuil, snoeihout, oude metalen). “Het is beheersbaar maar dat is dankzij de inzet en flexibiliteit van onze medewerkers. Het is belangrijk dat de inwoners van hun afval afgeraakt zijn. De ophalers en parkwachters hebben veel complimenten gekregen. Wij willen op onze beurt de inwoners die sorteerden bedanken", besluit Jos Artois.

Meest gelezen