Videospeler inladen...

Frankrijk pompt 18 miljard in toerisme, maar geeft geen nieuws over buitenlandse bezoekers

Fransen zullen in juli en augustus in eigen land op vakantie kunnen. Dat heeft premier Edouard Philippe bevestigd na een ministrieel overleg. Zo trekt de Franse regering meer dan 18 miljard euro uit om de toeristische sector te ondersteunen. Over een regeling voor buitenlandse toeristen kwam er geen nieuws. 

"De toerismesector staat waarschijnlijk voor de grootste test in zijn moderne geschiedenis", zei  premier Philippe. "Dat terwijl het een van de kroonjuwelen van de Franse economie vormt. Daarom is de redding ervan een nationale prioriteit." 

Philippe verzekerde dat Fransen in juli en augustus in eigen land op vakantie mogen. Hij benadrukte wel dat er "mogelijke lokale restricties" van kracht zullen zijn, in functie van hoe de pandemie de komende weken evolueert. Voorts zei de premier ook dat de sector akkoord gaat met een volledige terugbetaling als een nieuwe opflakkering van het coronavirus tot annulaties zou leiden.

De toerismesector staat waarschijnlijk voor de grootste test in zijn moderne geschiedenis. En dat terwijl het een van de kroonjuwelen van de Franse economie is

De premier verklaarde daarnaast dat de regering 18 miljard euro uittrekt voor extra steun aan de toerismesector, die erg hard getroffen is door de coronacrisis. Voor de uitbraak van het coronavirus werkten daarin ongeveer twee miljoen mensen. De sector staat in voor zeker 7,2 procent van het bruto binnenlands product van Frankrijk.

Het land krijgt normaal ook tientallen miljoenen buitenlandse toeristen over de vloer. In 2018 waren dat er bijna 90 miljoen. Maar Philippe zei niets over de buitenlandse vakantiegangers.

Nog steeds beperkingen voor toeristische sector

Frankrijk bouwde begin deze week de coronamaatregelen af. Maar er blijven beperkingen gelden, vooral voor de toeristische sector. Zo blijven cafés, bars en restaurants gesloten. Philippe hoopt ze op 2 juni te heropenen. Al zal dat in de zwaar getroffen regio van Parijs en het noordoosten van Frankrijk niet het geval zijn.

De regering verwacht dat de gezondheidsdiensten in de week van 25 mei kunnen aangeven wat er mogelijk is en onder welke omstandigheden. 

Videospeler inladen...

Ophef over uitspraak Frans bedrijf: "vaccin eerst voor VS"

Er was ook ophef over de uitspraak van het Franse farmabedrijf Sanofi. De CEO van Sanofi had in een interview laten verstaan dat de VS eerst bediend zouden worden indien het bedrijf erin slaagt een doeltreffend coronavaccin te ontwikkelen. De VS sloot in februari een akkoord met Sanofi en staat mee in voor de financiering van het vaccin, luidde het argument.

De verklaring lokte heel wat verontwaardiging uit in Frankrijk. De Franse regering vond het "onaanvaardbaar" dat één bepaald land een bevoorrechte toegang zou hebben. De regering drong bij het bedrijf aan om de boodschap bij te stellen en te bevestigen dat het vaccin "voor alle burgers, ongeacht hun nationaliteit" beschikbaar zal zijn.

Het vaccin tegen Covid-19 moet een goed van openbaar nut zijn.  De toegang moet eerlijk en universeel zijn

Europese Commissie
AFP or licensors

Ook de Europese Commissie heeft vandaag gereageerd op de oorspronkelijke uitspraken van het farmabedrijf.  "Het vaccin tegen Covid-19 moet een goed van openbaar nut zijn.  De toegang moet eerlijk en universeel zijn", zo verklaarde een woordvoerder van de Commissie. "Het is voor ons heel belangrijk dat er wereldwijd wordt samengewerkt."

De Commissie organiseerde begin mei een donorconferentie voor de ontwikkeling van een vaccin. Er werd 7,4 miljard euro ingezameld. Een veertigtal landen en organisaties namen deel. De Amerikaanse regering bleef afwezig, maar de Commissie houdt de deur open voor de VS, bevestigde een woordvoerder.

De Amerikanen zijn zeer doeltreffend in deze periode. De EU moet even doeltreffend worden en ons helpen om dit vaccin zeer snel beschikbaar te maken

Olivier Bogillot, voorzitter van Sanofi France

Ondertussen heeft het bedrijf opnieuw gereageerd. "De Amerikanen zijn zeer doeltreffend in deze periode. De EU moet even doeltreffend worden en ons helpen om dit vaccin zeer snel beschikbaar te maken", verklaarde Olivier Bogillot, voorzitter van Sanofi France, op de Franse televisie. 

Frankrijk is erg zwaar getroffen door het coronavirus. Sinds de uitbraak in maart zijn er in het land al meer dan 27.000 mensen gestorven aan covid-19. 

Meest gelezen