Hogere studies jaartje uitstellen door coronacrisis? "Maatschappelijk is dat niet zo verantwoord"

Professor sociologie Giselinde Kuipers (KU Leuven) raadt laatstejaarsstudenten secundair onderwijs aan een jaartje te wachten voor ze beginnen met hoger onderwijs. Door de coronacrisis zullen zij het volgens haar heel lastig krijgen. Rector Herman Van Goethem van de Universiteit Antwerpen vindt zo'n advies onverantwoord. Hij zegt dat er bijzondere aandacht aan de 17-jarigen zal worden besteed.

Giselinde Kuipers geeft les aan eerstejaars aan de universiteit en zegt dat ze bij haar studenten ziet hoe moeilijk ze het in deze coronatijden hebben. Ze blikt vooruit naar volgend jaar. "Het is heel onwaarschijnlijk dat het een gewoon academiejaar gaat worden", zegt ze in "De wereld vandaag", op Radio 1. Dat betekent volgens haar extra moeilijkheden voor wie volgend jaar hogere studies aanvat, onder meer omdat klassieke colleges wellicht nog niet mogelijk zullen zijn. Ook het kot- en studentenleven zal niet normaal verlopen.  

"Mijn advies: als je het je kan permitteren om wat te wachten, doe dat." Kuipers denkt dan aan een jaar vrijwilligerswerk doen, gewoon werken, op reis gaan of bijvoorbeeld een bijkomende taal leren. 

Beluister hieronder het gesprek met Giselinde Kuipers en lees verder onder het audiofragment.

"Nu aan jongeren zeggen dat ze zomaar een jaartje wat kunnen doen, vind ik maatschappelijk niet zo verantwoord", reageert rector Herman Van Goethem. Hij erkent dat het erg zwaar is voor laatstejaarsleerlingen uit het secundair, maar er bestaan oplossingen.

Afstand van elkaar houden zal ook volgend academiejaar de regel blijven. "Maar je kan daar een organisatie met blended learning in uitzetten: live onderwijsactiviteiten combineren met online onderwijs." Dat live onderwijs kan volgens Van Goethem in kleinere groepen met 30 à 50 studenten, waarin bijvoorbeeld discussie of groepsopdrachten mogelijk zijn. "De vakantieperiode is voor het onderwijs een periode waarin hard wordt gewerkt om nieuwe onderwijsvormen uit te werken voor volgend academiejaar." 

Er zal ook bijzondere aandacht worden besteed aan degenen die nu in hun laatste jaar secundair zitten. "Het is hard, maar samen kunnen we ons erdoor heen slaan", aldus Van Goethem.

Dat het studentenleven er ook enigszins anders zal uitzien, ontkent de rector niet. "Een studentenfuif zoals vroeger is niet mogelijk, denk ik. Het zal schraler zijn." Maar ook op kot kunnen studenten "zinvolle bubbels" hebben, als ze zich houden aan contacten met een kleine groep.

Beluister hieronder het gesprek met Herman Van Goethem:

Meest gelezen