Radio 2

Een zelfgebouwde speelkar om jongeren in Genk te entertainen: "Kinderen willen weer samen spelen"

Niels Cleuren en Niels Sztucki knutselden samen een "speelkar" in elkaar. Daarmee fietsen ze van deur tot deur in de wijken van Zwartberg (Genk) op zoek naar kinderen die het binnenzitten moe zijn. Niels en Niels zijn jeugdwerkers bij Gigos en mogen door de coronacrisis geen huisbezoeken of activiteiten in het jeugdhuis doen en dus kwamen ze op dit idee. “Onze spelletjes zijn helemaal conform de veiligheidsmaatregelen”, klinkt het.

Voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties wordt binnenzitten steeds moeilijker. “Zeker in een wijk zoals Zwartberg”, meent Niels Cleuren. “Hier heerst echt een straatcultuur: de jeugd is het gewend om buiten met de buren te ravotten en samen rond te fietsen. De voorbije weken probeerden we online met de jongeren in contact te blijven en hen virtueel uit te dagen, maar we merken dat ze intussen echt veel behoefte hebben aan fysieke en sociale toenadering. Kinderen willen weer samen kunnen spelen.”

Beide Nielsen gingen aan de slag met een versleten bak die ze opknapten tot speelkar. “We pimpten de mobiel met verschillende kleuren en hingen hem aan een fiets”, vertelt Cleuren. “We spelen uitsluitend spelletjes waarbij we afstand kunnen bewaren: mastermind, galgje of eenvoudige raadseltjes voor de allerkleinsten. Al het nodige materiaal zit gewoon in onze kar.”

Gezinnen weten zo dat we hen niet vergeten

Terwijl een van de twee jeugdwerkers plezier maakt met de kinderen, houdt de andere de vinger aan de pols bij de ouders. “We zoeken uit of alles zijn gangetje gaat en of we ergens een handje kunnen toesteken", vervolgt de medewerker van Gigos. "Velen geven aan dat het steeds moeilijker wordt, zeker als het op studeren aankomt. Het is niet voor elke ouder even gemakkelijk om kinderen te helpen met schoolwerk of om simpelweg een goed contact met de leerkrachten te onderhouden. Dankzij de bezoekjes met onze speelkar hopen we een lichtpuntje te kunnen bieden: gezinnen weten zo dat we hen niet vergeten." 

Meest gelezen